Na današnji dan: 7. travnja

SAD priznao nezavisnost Republike Hrvatske
Na današnji dan 1992. godine Sjedinjene Američke Države konačno su priznale nezavisnost Republike Hrvatske. Učinile su to tek kao 57. po redu država, gotovo tri mjeseca nakon 15. siječnja, kad su Hrvatsku priznale najveće europske zemlje. Zanimljivo je da je čak i Iran priznao Hrvatsku prije SAD-a. Kraj borbe za međunarodno priznanje Hrvatske obilježen je njenim primanjem u Ujedinjene Narode 22. svibnja 1992. godine. U trenutku američkog priznanja predsjednik SAD-a bio je George Bush (otac), no već je trajala kampanja nakon koje će pobijediti Bill Clinton. Državni tajnik SAD-a u vrijeme priznanja Hrvatske bio je Teksašanin James Baker.

Hrvatska među prvima priznala neovisnost Republike BiH
1992. godine Republika Hrvatska, odlukom predsjednika dr. Franje Tuđmana među prvima u svijetu priznala neovisnost, samostalnost i teritorijalni integritet Republike BiH.

Obilježava se Svjetski dan zdravlja
Svjetska zdravstvena organizacija, SZO (engl. World Health Organization, WHO) posebna je organizacija Ujedinjenih naroda koja djeluje kao koordinirajuće tijelo međunarodnog javnog zdravstva. Sjedište joj je u Ženevi u Švicarskoj. SZO su osnovali Ujedinjeni Narodi 7. travnja 1948. godine. Prvi predsjednik skupštine SZO-a bio je prof. Andrija Štampar. SZO je nasljednica Zdravstvene organizacije (engleski Health Organisation), agencije Lige naroda.

Sv. Franjo Ksaverski isplovio na slavno misijsko putovanje
Na današnji dan 1541. godine, točno na svoj 35. rođendan, sv. Franjo Ksaverski isplovio je na epohalno misijsko putovanje koje će ga proslaviti kao najvećeg misionara u povijesti Katoličke crkve nakon sv. Pavla. Zanimljivo je da je on po nacionalnosti bio Baskijac, iz kraljevine Navarre na sjeveru Španjolske. Kad je sv. Ignacije Loyola (također Baskijac) osnivao Isusovački red, sv. Franjo Ksaverski bio je jedan od prvih 7 isusovaca. Sv. Franjo se posvetio misionarskom radu. Isplovio je na današnji dan iz Lisabona prema Indiji. Zanimljivo je da je uz brevijar i katekizam jedina knjiga koju je sa sobom ponio bila Marulićeva “De institutione bene vivendi” (“Pouke za čestit život prema primjerima svetaca”). To djelo Splićanina Marka Marulića bila je navodno jedina knjiga, uz crkvena djela, koju ju sv. Franjo Ksaverski čitao i proučavao. Na svojim putovanjima sv. Franjo je posjetio Indoneziju i došao sve do Japana. Prvi Japanac koji je postao kršćanin bio je Anjiro, koji je zatim postao Franjin prevoditelj u Japanu. Japanski jezik predstavljao je veliku teškoću u širenju kršćanstva, pa se sv. Franjo uvelike oslanjao na pobožne slike. Čak 100,000 Japanaca prihvatilo je kršćanstvo, među njima i neki pripadnici visoke aristokracije. Međutim, kasnije su kršćani u Japanu proganjani i ubijani, pa su se povukli u tajnost. Sv. Franjo Ksaverski pokušao je propovijedati i na kineskom kopnu, no Kinezi su bili neprijaeljski raspoloženi prem a misionarima. Sv. Franjo Ksaverski umro je na kineskom otoku Shangchuan 1552. godine, nakon više od 11 godina napornog misionarskog rada.

Potopljen najveći bojni brod u povijesti
Najveći bojni brod ikada sagrađen bio je japanski Yamato. Dužine 263 metra i težine 71,659 tona, bio je naoružan najvećim topovima koji su ikada stavljeni na neko plovilo – 460 milimetarskim gigantima sposobnim ispaljivati 1,360 kilograma teške granate na udaljenost od 42 kilometra. Oklop broda dostizao je na mjestima debljinu od nevjerojatnih 650 milimetara. Taj ponos carske mornarice Japanci su željeli iskoristiti do maksimuma u završnim mjesecima Drugog svjetskog rata. Kad su Amerikanci napali Okinawu, kao jednu od posljednjih linija obrane pred japanskim otočjem, Japanci su odlučili tamo poslati brod Yamato u samoubilačku misiju, poput kamikaze. Naime, Yamato se trebao nasukati na plažu Okinawe i od tamo služiti kao artiljerijska tvrđava za topovske udare po Amerikancima. Da je misija bila samoubilačka pokazvao je i prijedlog da se Yamatu ulije tek toliko goriva koliko je potrebno da dođe do Okinawe. Brod je doista isplovio na taj put, no Amerikanci su saznali za japanske planove i poslali avione da ga presretnu. Angažirano je čak osam američkih nosača aviona, koji su poslali gotovo 400 zrakoplova na Yamato. Nakon što je pogođen s barem 9 torpeda i 17 bombi brod je usporio i postao laka meta za avione. Nastavili su ga gađati dok nije počeo tonuti. Glavni zapovjednik na brodu admiral Ito naredio je evakuaciju. Kad je vatra došla do glavnih spremnika topovskim granatama brod je eksplodirao u nevjerojatnoj eksploziji koja se čula na udaljenosti od 200 kilometara i proizvela oblak u obliku gljive visok preko 6000 metara. Eksplozija je bila tako jaka da je uništila čak i neke američke zrakoplove koji su promatrali Yamatov svršetak.

Premijerno izvedena Beethovenova III. simfonija
U bečkom Theater an der Wien 1805. godine premijerno je za javnost izvedena Beethovenova III. simfonija, poznata kao Eroica. Simfonija je bila posvećena Napoleonu Bonaparteu i prvobitno se nazivala “Sinfonia grande, intitolata Bonaparte”, no kada je Beethoven saznao da se Napoleon 18. svibnja 1804. okrunio za francuskog cara i da je odbacio republikanske ideje kojima se autor zanosio, pobjesnio je i obrisao prvobitni naziv te nazvao simfoniju “Herojska simfonija, komponirana u spomen na jednog velikog čovjeka” nakon čega se ustalio naziv Eroica.

Prodana prva moderna šibica
Engleski kemičar John Walker 1827. godine prodao je prvu modernu šibicu. Walker je šibice koje se pale trenjem osmislio godinu dana ranije kada je primjetio da se čvrsta mješavina stibnita (sulfidni mineral), kalijevog klorata (KClO3), gume i škroba može zapaliti trenjem o bilo koju grubu površinu. Proces proizvodnje patentirao je Samuel Jones koji je novom izumu nadjenuo naziv Luciferove šibice. Usprkos problemima prvih šibica čiji plamen je bio nepostojan, a povremeno je znalo doći i do malih eksplozija te nepredviđenog zapaljenja, šibice su se ustalile, a tijekom prvih godina njihovog korištenja zabilježen je nemali porast broja pušača.

(www.icv.hr, Foto:Wikipedija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content