Festival radosne kulture (FRKA) 2016. započinje u utorak, 12. travnja, dvostrukim programom

Festival radosne kulture 2016. započinje u utorak, 12. travnja, u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica. Nakon otvorenja festivala, kao uvod u prvu kazališnu večer, najpoznatiji i najizvođeniji hrvatski dramski pisac Miro Gavran održat će predavanje o biblijskim temama u svojim romanima, kao jednom od posebnih područja svojega književnog interesa.

Kao četrdesetogodišnjak započeo je pisati psihološko-egzistencijalne romane insipirirane Biblijom, na način da biblijske junake približava senzibilitetu suvremenih čitatelja, tako da ga rado čitaju i vjernici i ateisti, pronalazeći u tim romanima univerzalne humane poruke.

U romanu „Judita“, Miro Gavran pripovijeda priču poznatu iz Biblije i istoimenog epa Marka Marulića o udovici koja spašava svoj narod iz zatočeništva. No, ovaj se put radi o dirljivoj ljubavnoj priči koja se odvija u vremenu punom surovosti i bespoštedne borbe za vlast. Judita u Gavranovu romanu postaje punokrvni književni lik, žena puna emocija i potrebe za ljubavlju što ovu priču izdiže na razinu vrsnoga ljubavnog romana. Uz to se problematiziraju neka vječna pitanja, poput osobne hrabrosti i domoljublja, te muško-ženskih odnosa, neiscrpnoj temi za svaku epohu.

U drugom romanu „Krstitelj“, glavni su junaci mladići Elizej i Bileam te fatalna Saloma. Njihovi će se životi, na različite načine, iz temelja izmijeniti kad susretnu Ivana Krstitelja. Saloma je kraljeva pokćerka, a dvojica mladića obični marginalci, što piscu pruža prigodu potanko analizirati teme ljubavi, vjernosti, izdaje i upravljanja ljudskim sudbinama.

U romanu „Pilat“ kontroverzni lik rimskoga upravitelja Judeje Poncija Pilata opisan je na jedan posve novi način, a sam kontekst zbivanja pruža autoru mogućnost rasprave o pitanjima vlasti, pravde i pravednosti. Prateći Pilatov život od rane mladosti pa sve do desete godine nakon Kristova razapinjanja, Gavran je progovorio o moralnim i životnim dvojbama karakterističnim za ljude bez duhovnog uporišta.

Nakon predavanja, događaj se seli u virovitičku kazališnu dvoranu, gdje će gledatelji moći pogledati Gavranovu komediju „Sladoled“ u izvedbi Gavran Teatra iz Zagreba.

(www.icv.hr, rt; Foto: Facebook)