FRKA: Kazališna točka “Kad ruke progovore” i predavanje Ive Džeba

Na programu FRKE u subotu, 16. travnja, je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica u 20 sati kazališna točka “Kad ruke progovore” koju će izvesti zbor mladih Jesus Freakz iz Zagreba. Nakon toga program se nastavlja tribinom pod nazivom “Gilbert Keith Chesterton – Apostol zdravog razuma”, a održat će ju predsjednik Hrvatskog društva Gilberta Keitha Chestertona Ivo Džeba iz Zagreba.

Gilbert Keith Chesterton (Campden Hill 1984. –London 1936.) engleski je pisac i novinar s početka 20. stoljeća. Velik u svakome pogledu, 193 cm visok i 130 kg težak, i svojim je dimenzijama djelovao poput gromade koja je u metežu raznih filozofija stajala na putu rijeci novovjekovnih hereza u obrani zdravog razuma od njihovih otrovnih voda. U doba njegovog djelovanja rasplamsavale su se filozofije čije strašne posljedice i danas vidimo u svijetu koji se naziva modernim. Od Nietzscheove potrage za nadčovjekom, agresivnih darvinista koji su pokušali kreirati ljudsku pasminu, materijalista koji nisu vidjeli dalje i dublje od opipljivog svijeta, skeptika koji su sumnjali u sposobnost ljudske spoznaje i raznoraznih drugih neprijatelja zdravog razuma Chesterton je stajao kao bastion u njegovoj obrani, te mu je stoga i dodijeljen naziv „Apostola zdravog razuma“ što je i naslov večerašnjeg predavanja na festivalu radosne kulture u Virovitici.

Bitka u obranu zdravoga duha brojčano je uistinu bila neravnopravna, ali Chesterton se nije predavao bez borbe. Izuzetno plodan autor Chesterton je napisao 80 knjiga, 200 kratkih priča, 4000 tisuće eseja i nekoliko drama. Bio je književni i društveni kritičar, povjesničar, romanopisac, debatant, katolički apologet, pisac drama… O njegovom nenadmašnom talentu svjedoči činjenica da su, budući da se potpisivao sa GKC, mnogi mislili da se zapravo radi o grupi autora koji pišu pod istim pseudonimom jer jednostavno nisu mogli vjerovati da jedan čovjek može toliko pisati, a njegova tajnica svjedoči da je istovremeno dok je njoj diktirao jedno djelo svojom rukom radio na drugoj knjizi ili članku. Tako je neumornim pisanjem i debatiranjem Chesterton sam nadoknađivao premoć u brojnosti drugih mislilaca njegovog doba.

Ipak, koliko god se se ne slagao s misliocima svoga doba, treba istaknuti da je među njima uvijek vladalo veliko međusobno poštovanje. Znao je odbaciti mišljenje, a zadržati osobu kao prijatelja. Lijepo je to izrazio kada se osvrnuo na G.B. Shawa i njegovu filozofiju ustvrdivši da je sve pogrešno u vezi njega osim njega samoga, dok je Shaw njega također cijenio kao iskrenog prijatelja priznavši da: “Svijet nije dovoljno zahvalan na Chestertonu.“

Večerašnji predavač Ivo Džeba rođen je prije 27 godina u Zagrebu. Magistar inženjer građevine, trenutno je i student filozofije i religijskih znanosti na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove. Voditelj je edukacijskog tima Svjetskoga saveza mladih Hrvatska, udruge koja se bavi promicanjem ljudskog dostojanstva u društvu i zakonodavstvu. Kolumnist je portala narod.hr-a. naravno, i predsjednik Hrvatskog društva G.K.Chestertona.

(www.icv.hr, žđ, rt; Foto: Ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content