FRKA: Otvorenje izložbe „Od Jeruzalema k svim narodima“ u četvrtak, 14. travnja

U četvrtak, 14. travnja, u 18 sati u Gradskom muzeju Virovitica bit će otvorena izložba „Od Jeruzalema k svim narodima“. Izložba „Od Jeruzalema k svim narodima“ za temu ima širenje kršćanstva u prvim stoljećima. Njezina je izvorna verzija plod suradnje prestižnih znanstvenih i muzejskih ustanova kao što su British Museum iz Londona, Musei Vaticani, Museo Nazionale i Musei Capitolini iz Rima, Israel Antiquites Authority iz Jeruzalema, Pontificia Commissione di Archeologia Sacra itd., a znanstveno je vijeće izložbe uključivalo je najuglednije svjetske znanstvenike.

Ta je jedinstvena izložba na jednome mjestu sabrala preko četiri stotine iznimnih arheoloških nalaza i predstavljala je jednu od najvažnijih izložbi posvećenih kršćanskoj arheologiji. Prvi put je postavljena u Riminiju u Italiji, u vrijeme održavanje manifestacije Meeting per l’Amicizia fra i popoli koju svake godine organizira katolički pokret Comunione e Liberazione, i u samo nekoliko tjedana vidjelo ju je preko 100.000 posjetitelja.

Za ovu izložbu izabrani su neki od najzanimljivijih izložaka, koji poredani kronološkim redom daju sažeti, a opet iznimno dojmljivi prikaz svega onog što je rimska publika imala priliku pogledati uživo. Posjetitelji će tako zahvaljujući slici i tekstu imati prigodu zaputiti se na uzbudljivo putovanje kroz prva stoljeća kršćanstva, od Isusova rođenja u Izraelu do kršćanske nazočnosti u Rimu, susrećući se s ključnim likovima novozavjetne biblijske povijesti, kroz najznačajnije arheološke nalaze s ključnim kršćanskim simbolima i umjetničkim izričajima, koji pokazuju izvornost i snagu kršćanstva koja je snažno preoblikovala tadašnju kulturu.

(www.icv.hr, rt; Foto: Ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content