FRKA: Predavanje Robina Harrisa iz Velike Britanije “Stepinac i Hrvatska”

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica u četvrtak, 14. travnja, u 19.30 sati u okviru FRKE, Robin Harris iz Velike Britanije održat će predavanje “Stepinac i Hrvatska”. U sklopu svojega predavanja, Dr. Harris će napraviti sažeti prikaz svojih istraživanja, uz osobiti osvrt na aktualna zbivanja u svezi s procesom proglašenja Alojzija Stepinca svetim.

Robin Harris je pisac, povjesničar i publicist. Rođen je 1952. god. u Falmouthu u Engleskoj, doktorirao na Oxford Universityju iz povijesti te je dobitnik Gibbs Prizea (sveučilišne nagrade na Oxfordu) u istom području. Radio je kao savjetnik britanske vlade (Ministarstvo financija, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ured predsjednice Vlade Margaret Thatcher) od 1981. do 1990. godine. Kao novinar, napisao je brojne članke za The Daily Mail, The Daily Telegraph, The Spectator, Standpoint, The Catholic Herald i National Review. Autor je knjiga Valois Guyenne: A Study of Politics, Government and Society in Late Medieval France (1994); Talleyrand: Betrayer and Saviour of France (2007); The Conservatives: A History (2011); Not for Turning: The Life of Margaret Thatcher (2013). Za knjigu Dubrovnik: A History (2006.) nagrađen je nagradom Grada Dubrovnika. Odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića te član uprave Centra za obnovu kulture u Zagrebu.

U svibnju 2016. godine očekuje se izdanje njegove biografije bl. Alojzija Stepinca na engleskom u nakladi britanske kuće Gracewing.
U poplavi protuhrvatskih stavova u modernoj britanskoj historiografiji, Dr. Robin Harris je najprominentniji zastupnik struje koja je s podjednakim žarom branila legitimitet Vojnoredarstvene akcije „Oluja“, nevinost zatočenih hrvatskih generala, kao i pravo na iznošenje povijesne istine o kardinalu Stepincu, kojeg većina Hrvata smatra herojem i mučenikom.

(www.icv.hr, rt; Foto: Ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content