Javni natječaj za pomoć sektoru vina

Sukladno Pravilniku o provedbi mjere Restrukturiranje i konverzija vinograda iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014.-2018., Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju raspisala je Javni natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava za navedenu mjeru. Na natječaj se mogu prijaviti pravne i fizičke osobe obveznici poreza na dobit/dohodak registrirani kao proizvođači vina upisani u Vinogradarski registar, a rok za podnošenje prijava počeo je teći 1. travnja i traje do 16. svibnja 2016.

Prihvatljive aktivnosti za koje se mogu tražiti sredstva su: ulaganja vezana uz zamjenu sorte i premještanje vinograda i ulaganja u poboljšanje vinogradarskih tehnika upravljanja vinogradom. Intenzitet potpore iznosi maksimalno 50% od ukupno utvrđenih prihvatljivih troškova odnosno minimalno 5.000 EUR i maksimalno 750.000 EUR po jednom projektu (ukupno najviše do 1.500.000 EUR po korisniku).

Za pretpostaviti je da će ove mjere podići razinu kvalitete domaćih vina i upravljanje vinogradima, međutim ono što zabrinjava posebno male proizvođače je ponovno veliko birokratiziranje. Radi manjka prostora ne možemo sve pojedinačno navoditi, već ćemo samo spomenuti da je uz prijavu potrebno dostaviti dokumentaciju utvrđenu u čak 21. točki, naravno sve u elektroničkom (CD) i papirnatom obliku. Nešto se govorilo o smanjenju „papirologije“ ili se to ipak samo govorilo?!

(www.okvpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content