Koncert „Hrvatska pasionaska baština Slavonske Podravine“ 18. travnja

Nakon svojega iznimno uspješna nastupa na „Pasionskoj baštini“ u Zagrebu, dio izvođača toga hvaljenog koncerta počastit će virovitičku publiku svojim nastupom na Festivalu radosne kulture

Glazbena baština naših krajeva nastala je vrlo složenom interakcijom starijih slojeva glazbene tradicije u doticaju na zapadu s kajkavskim kulturom, a na sjeveru s prekodravskom srednjom Europom, pa su žitelji ovih krajeva razvili osebujne glazbene oblike i sadržaje, kako u svjetovnoj (foklornoj), tako i u duhovnoj (crkvenoj pučkoj) glazbi.

Večerašnji je koncert tek lapidarni prikaz ogromnoga bogatstva sačuvanih crkvenih napjeva, starih više stoljeća

Župa Voćin danas broji oko 2200 vjernika koje čini starosjedilačko šokačko stanovništvo, doseljeni Hrvati iz Bosne, Srijema i Letnice na Kosovu. Veličanstvena crkva Majke Božje Voćinske i danas je omiljeno Marijansko svetište u kojega preko cijele godine hrli vjernički puk iz cijele Slavonije.

Župni zbor voćinske župe čini četrdesetak pjevača, koji pjevaju pučki dvoglasno, a pjevanjem prate liturgijske događaje u župi i svetištu. Na repertoaru su im pučke pjesme nepoznatih autora kao i one iz raznih crkvenih pjesmarica. S posebnom pozornošću njeguju se marijanske hodočasničke pripovjedne pjesme. Zbor trenutno vodi s. Tereza Dokić, a za orguljama ih prati prof. Rade Perić.

Ženski pjevački sastav „Matke“ dolazi iz Virovitice i osnovan je 2012. godine na inicijativu župnika Župe sv. Leopolda Mandića vlč. Ivice Šoha. „Matke“ su aktivne članice župnog zbora virovitičke župe sv. Leopolda Mandića i dolaze iz svih naselja župe.

U selima sjeverno od Virovitice, naziv matka više se ne koristi, tek poneka osamdesetogodišnjakinja još svoju najbolju prijateljicu zove matkom. Taj se naziv se i koristio za prijateljice koje su se najviše družile od najranijeg djetinjstva sve do poznih godina života. U spomen na takva prijateljstva, ova pjevačka skupina odlučila se baš tako nazvati.

„Matke“ njeguju sakralnu pučku i tradicijsku narodnu glazbu svoga kraja i pokušavaju je sačuvati od zaborava te ju interpretirati na što izvorniji način kako su naučile od svojih baka. Osim što pjevaju u svojoj župnoj crkvi i filijalnim kapelama na nedjeljnim i blagdanskim misama te proštenjima, nastupaju i na tradicionalnom božićnom koncertu redovito od 2012. u Virovitici, nastupile su i u Voćinu na predmisnom programu hodočašća za Malu Gospu 2012. g., na Kestenijadi također u Voćinu 2013., održale su i samostalni božićni koncert iste godine u gradskoj knjižnici u Virovitici, nastupile su u Slatini u župnoj crkvi sv. Josipa 2014., značajan nastup ostvarile su sudjelujući u popularnoj HRT-ovoj emisiji Lijepom našom.

Skladbe koje će ovom prigodom izvesti redovito su pjevane u korizmeno vrijeme u župi Gradina nedaleko Virovitice.

Uskrsna pjesma“ Iz srca se svi radujmo“, zabilježena je samo u gradinskoji župi te je rado i s ponosom pjevana na svetim misama Uskrsnog ciklusa liturgijske godine. Ova pjesma zorno prepričava Evanđeoski izvještaj o Isusovom uskrsnuću.

Program koncerta:

Izvođači:

  • Župni zbor Župe pohoda BDM, Voćin
  • Ženska pjevačka skupine „Matke“ Župe sv. Leopolda Bogdana Mandića, Virovitica
  • KUD Dika, Slatina

1. Išla Gojspa prikim putem Župni zbor Župe pohoda BDM, Voćin
2. Pred smrt svoju; Župni zbor Župe pohoda BDM, Voćin
3. Na visokoj planini malinskoj; KUD Dika, Slatina
4. O Isuse, daj mi suze; Miroslav Šarić, solo
5. Isuskrste, za nas raspeti; ŽPS „Matke“ Župe sv. Leopolda B. Mandića Virovitica
6. Cjelivat ću Gospodine; KUD Dika, Slatina
7. Urodila Davida; Župni zbor Župe pohoda BDM, Voćin
8. Ah, Isuse mili; ŽPS „Matke“ Župe sv. Leopolda B. Mandića Virovitica
9. Slavi, puče moj; Župni zbor Župe pohoda BDM, Voćin
10. Isusove ruke raskriljene su; ŽPS Župe sv. Leopolda B. Mandića Virovitica
11. Šetale se tri Marije; Župni zbor Župe pohoda BDM, Voćin
12. Iz srca se svi radujmo; ŽPS Župe sv. Leopolda B. Mandića Virovitica
13. Radost prosu se; Župni zbor Župe pohoda BDM, Voćin
14. Veseli se, o Marijo; ŽPS „Matke“ Župe sv. Leopolda B. Mandića Virovitica
15. Veliko je sad veselje; ŽPS Župe sv. Leopolda B. Mandića Virovitica
16. Isukrst nam slavni; svi izvođači

(www.icv.hr, žđ, rt; Foto: Ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content