U nedjelju je bilo 28, a za četiri dana biti će najviše 10 Celzijevih stupnjeva

Proljetno vremensko ludilo se nastavlja. Nakon ljetnih temperatura, na vidiku su proljetne kiše. Nakon temperatura zraka koje su „zadnjih dana“ više odgovarale početku ljeta, u danima pred nama temperature zraka postupno će se “vraćati“ u granice višegodišnjih prosječnih vrijednosti.
Od 23. do kraja travnja, te u prvim danim svibnja vrlo je vjerojatan temperaturama zraka hladniji vremenski period u odnosu na višegodišnji prosjek (1961. – 1990.). Prosjek prestanka opasnosti od pojave mraza na području Virovitice je 21. travnja. Svibanjski se mraz u pravilu javlja svake druge godine. Prema prognozi našeg dežurnog meteorologa, Kristijana Paljara, frontalni sustav tijekom ponedjeljka je destabilizirao atmosferu, donijevši povremenu slabu kišu. Tijekom utorka očekujemo povremenu kišu ili kratkotrajne pljuskove. Predah od oborina očekujemo tijekom srijede i četvrtka.
Od petak „ulazimo“ u nestabilan i promjenjiv vremenski period. Ako je vjerovati trenutnim izlazima prognostičkih modela u zadnjoj dekadi travnja na području VPŽ moglo bi pasti oko 40 mm kiše, lokalno i više, tako de će se manjak oborina od početka do sredine travnja na kraju izbalansirati u prosječnu ili iznadprosječnu mjesečnu travanjsku količinu. Do kraja tjedna jutarnje temperature zraka očekujemo od +3°C do +10°C, najviše dnevne od +14°C do +20°C ili koji stupanj više tijekom petka. U tjednu pred nama temperature zraka biti će u padu. Jutarnje temperature zraka očekujemo od +3°C do +8°C, najviše dnevne od +10°C početkom tjedna. Kako dani budu odmicali, živa u termometru će se početi penjati…
Očekivao zahlađenje od cca 23. travnja do kraja travnja vrlo vjerojatno će u više predjele (iznad 900 metara nadmorske visine) donijeti proljetni snijeg. Teško je povjerovati nakon temperatura zraka koje su se tijekom nedjelje 17. travnja mjestimice približile +30°C. Pad temperatura/e zraka u višim slojevima atmosfere za posljedicu će imati pad temperature zraka i u nižim slojevima. U danima pred nama pomno ćemo pratiti i upozoravati, na mogućnost pojave mraza. (www.icv.hr, kpa, Fotografija: Matija Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content