U četvrtak je bilo 10 Celzijevih stupnjeva, u nedjelju će nas grijat gotovo 30°C

Brza prolazna „hladna fronta“ tijekom četvrtka, zahvatila je i Virovitičko-podravsku županiju. Prema podacima našeg dežurnog meteorologa, Kristijana Paljara, na području VPŽ palo je 1-7 mm kiše. Kiša koja je padala barem je malo ublažila neuobičajeno sušan početak travnja, praćen iznadprosječno visokim temperaturama zraka koje više odgovaraju početku lipnja nego sredini travnja. Prosječno u travnju na području Virovitice padne oko 65,3 mm kiše, a od početka mjeseca do danas na području VPŽ palo je 3-10 mm kiše. Srednji maksimum temperature zraka sredinom travnja iznosi oko +17°C.
Od petka do nedjelje očekujemo nastavak iznadprosječno toplog vremena. Zadržat će se suho i stabilno vrijeme. Tijekom dana očekujemo malo ili nimalo naoblake, uglavnom će se raditi o oblacima lijepog vremena. Jutarnje temperature zraka očekujemo od +9°C do +13°C, najviše dnevne od +22°C do +28°C tijekom nedjelje. Vjetar slab do umjeren na udare i umjereno jak južnih i jugozapadnih smjerova. Tijekom subote i nedjelje očekujemo na udare jak jugozapadnjak do 45 km/h. UV indeks umjeren do visok.
UV indeks je – broj koji pokazuje stupanj opasnosti od UV zračenja. Što je on veći, veća je i opasnost od štetnog djelovanja UV zračenja.
UV indeks u danima pred nama biti će umjeren i visok (4-6/12).Ljudi s osjetljivom kožom i mala djeca mogu dobiti opekline za manje od 20 minuta pri direktnom izlaganju suncu.
Za zaštitu se preporuča nošenje šešira sa širokim obodom, sunčanih naočala, odjeće s dugim rukavima, te korištenje zaštitnih krema. Što manje izlaganja suncu u doba dana između 11h i 16h.
Manja destabilizacija atmosfere uz blagi pad temperature zraka i prolazno okretanje vjetra na sjeverne smjerove izgledna je tijekom ponedjeljka. Od utorka do petka očekujemo nastavak iznadprosječno toplog vremena, južni i jugozapadni vjetar, više sunca nego oblaka. Temperature zraka od idućeg utorka ponovno će rasti iznad +20°C sredinom tjedna vrlo vjerojatno do +25°C. Od 23. travnja izgledan je zaokret na sinoptičkim kartama. Ipak još je nezahvalno prognozirati, što će biti. Više o svemu u danima pred nama.
„Zgodan“ uvid u iznadprosječnu toplinu je trenutni izlaz temperaturnog odstupanja zadnjih 14. dana na području Europe u odnosu na klimatološki prosjek 1981. – 2010. godine. Od početka travnja do danas pozitivna temperaturna anomalija/odstupanje iznad većeg dijela VPŽ je od 3 do 5°C u travnju 2016. (www.icv.hr, kpa, Fotografija: Kristijan Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content