Iz Virovitičkog lista: Marta Šimić-Mrzlečki – Novinarstvo je zanimanje koje se živi, ne možeš prestati biti novinar u slobodno vrijeme

Javnost ju je upoznala kao voditeljicu Panorame iz bjelovarskog studija pa potom emisije Dobro jutro Hrvatska i Hrvatska uživo. Na HRT-u je već više od deset godina, radi odličan posao voditeljice, a njen rodni virovitičko-podravski kraj više je nego ponosan njome. Riječ je dakako o voditeljici i novinarki HRT-a Marti Šimić-Mrzlečki. Marta je nedavno postala voditeljica HRT-ovog Dnevnika što je kako kaže ostvarenje njezine životne i novinarske želje.
NA TERENU SAM PROŠLA GOTOVO SVE FORME I SVA PODRUČJA – OD KULTURE DO POLITIKE
No krenimo redom, od rodnog kraja. Marta je zapravo Pitomačanka:
– U Virovitici sam rođena, a živjela sam u Pitomači gdje sam išla u osnovu školu. Nakon toga upisala sam Matematičku Gimnaziju u Virovitici, tako da je to moj kraj. S obzirom da Bjelovar, u kojem sada živim, nije daleko, često sam u Pitomači gdje su mi roditelji i sestra. Baš me je prošli tjedan prijatelj zezao da je negdje pročitao da sam Bjelovarčanka i da se to mora ispraviti u Pitomačanka.
Kako je tekla vaša novinarska karijera?
– Završila sam novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti i dolaskom u Bjelovar počela sam raditi u HTV-ovom dopisništvu. Tadašnja šefica odmah me bacila u vatru, poslala s ekipom na teren i rekla da napravim prilog. Sjećam se da je to bila vatrogasna vježba i da sam bila u panici kako ću to izvesti. No dobro je prošlo pa sam odmah dobila nove zadatke. Na terenu sam prošla gotovo sve forme i sva područja – od kulture do politike. To je prednost dopisništva jer u njima ne možeš pratiti samo jedno područje, svi rade sve. Počela sam se javljati iz Bjelovara za emisiju Dobro jutro Hrvatska, a zatim vodila i uređivala Bjelovarsku panoramu. Uslijedio je i vođenje Dobro jutro Hrvatska u kojem sam provela nekoliko godina, a zatim Hrvatska uživo u kojoj sam radila kao voditeljica i urednica. Prije godinu dana došla sam u Dnevnik.
Dnevnik HRT-a vrhunac karijere?
– Dnevnik mi je najveće profesionalno dostignuće i kada sam se počela baviti novinarstvom, uvijek sam željela da mi prilog završi u Dnevniku. To je naša najgledanija informativna emisija, sve se vrti oko toga. Rade ga naši najbolji urednici i novinari i svakodnevno se u njega ulaže puno truda i energije.
DNEVNIK MI JE NAJVEĆE PROFESIONALNO DOSTIGNUĆE I KADA SAM SE POČELA BAVITI NOVINARSTVOM, UVIJEK SAM ŽELJELA DA MI PRILOG ZAVRŠI U DNEVNIKU
Razlika dosadašnjeg posla u odnosu na novi u Dnevniku.
– Sada je veći pritisak, sve mora biti savršeno i nema prostora za greške. Na terenu si u kontaktu s ljudima, gledateljima, a ovako im se obraćaš putem ekrana. I u jednom i u drugom formatu oni su najbitniji. Mi smo tu zbog gledatelja i oni će na kraju presuditi je li nešto dobro ili ne.
Kako izgleda jedna priprema za vođenje Dnevnika?
– Dan ranije saznajemo što će se događati idući dan, tako da imamo neki kostur kako bi Dnevnik trebao izgledati. No njega diktiraju vijesti tako da se često dogodi da se sve radi u zadnji čas. Danas je protok informacija puno brži no prije i gledateljima uvijek treba dati što bržu, točniju i objektivniju informaciju.
Žene u novinarstvu i medijskim uredništvima u Hrvatskoj
– Ne vidim razliku između muškaraca i žena. Danas žena ako želi, uistinu može sve iako je društvo još uvijek patrijarhalno. Teže je uskladiti obiteljski i profesionalni život. Moja sestra koja je učiteljica kaže da ne može zamisliti da radi moj posao, nepojmljivo joj je kako ja radim vikendima, blagdanima, ne znam koje dane ću raditi idući tjedan. No meni to odgovara, nezamislivo mi je bilo što drugo, posebno kancelarijski posao.
KAO NOVINAR UVIJEK VIDIŠ NEKU PRIČU, NEKI PROBLEM KOJI BI TREBALO RIJEŠITI. NOVINARSTVO IMA TU MOĆ DA POKRENE STVARI
Živite u Bjelovaru, svaki dan gotovo 200 km prelazite zbog posla. Svlada li vas umor?
– Navikla sam se na putovanje. Nisam jedina, mnogo ljudi zbog posla putuje iz Bjelovara u Zagreb. U ostalim zemljama to je normalno, no kod nas su loše ceste tako da putovanje traje dulje no što bi trebalo. Kada radim Dnevnik, to je uistinu cijeli dan jer s novom koncepcijom radimo Podnevni Dnevnik i Dnevnik u 19 sati, tako da od kuće odem rano ujutro i vratim se oko 22 sata. No ima nas troje voditelja tako da se stignemo i odmoriti.
Poruka mladim novinarima iz malih sredina?
– Novinarstvo je zanimanje koje se živi. To nije posao koji zaboraviš kada odeš kući, ne možeš prestati biti novinar u slobodno vrijeme. Uvijek vidiš neku priču, neki problem koji bi trebalo riješiti. Novinarstvo ima tu moć da pokrene stvari. Stoga u kojoj god da ste sredini, iskoristite tu moć. (www.icv.hr, vg, Fotografija: hrt.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content