Ministar poljoprivrede Davor Romić i predstavnici Hrvatskih voda obišli projekt navodnjavanja Kapinci-Vaška

U četvrtak, 7. travnja, ministar poljoprivrede Davor Romić obišao je projekt navodnjavanja Kapinci-Vaška u Virovitičko-podravskoj županiji. Uz ministra Romića u obilasku sustava navodnjavanja bili su i pomoćnica ministra poljoprivrede Elizabeta Kos, saborski zastupnik Josip Đakić, obnašateljica dužnosti župana VPŽ Sanja Bošnjak, zamjenik župana Zdravko Dijaković, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, načelnik Sopja Josip Granjaš, pročelnik županijskog UO za poljoprivredu, gospodarstvo i europske fondove Igor Andrović, predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača korisnika sustava navodnjavanja Kapinci-Vaška Siniša Hrgović…

U sklopu Nacionalnog programa navodnjavanja, Virovitičko-podravska županija je pri završetku provedbe jednog od najvećih pilot projekata za sustav navodnjavanja u Hrvatskoj – „Kapinci-Vaška“. Projekt je na državnoj razini pokrenut još 2005. godine, a njegova kompletna realizacija očekuje se u ljeto 2016. godine.

Ministar Davor Romić prilikom posjeta sustavu navodnjavanja izjavio je:

Danas smo između ostaloga obišli i prvu fazu navodnjavanja sustava Kapinci-Vaška od 1200 hektara koji je u završnoj fazi izgradnje. Kao Vlada Republike Hrvatske odlučili smo da su nam sustavi navodnjavanja jedni od strateških projekata – dodao je Romić.

Tom prigodom predstavnik korisnika sustava navodnjavanja Siniša Hrgović izjavio je:

Navodnjavanje je sigurno jedan vjetar u leđa svima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom i svi oni koji dobiju vodu na svoje njive moći će oplemeniti svoju proizvodnju, kako kvalitetu tako i kvantitetu. To se prvenstveno odnosi na povrtne kulture koji zahtjevaju više strojnog angažmana – naglasio je Hrgović.

U Hrvatskoj se od 2,6 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta, trenutno navodnjava samo oko 1% poljoprivrednih površina što nas svrstava među najlošije zemlje članice Europske unije.

Osim navedenog sustava navodnjavanja i njegove druge faze od 700 hektara, Virovitičko-podravska županija planira još šest projekata staviti u funkciju: Novi Gradac – Detkovac, Đolta, Pitomača – Špišić Bukovica, Lukač, Čađavica i Orahovica, a cilj je do kraja 2020. godine, sustavima za navodnjavanje pokriti 20% ukupne poljoprivredne površine na županijskom području.

(www.vpz.hr)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content