Održan Okrugli stol o rješenju dugotrajne nezaposlenosti

Povodom Europskog dana poslodavaca Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Virovitica u Gradskoj je vijećnici u Virovitici uz nazočnost gradonačelnika Virovitice Ivicu Kirina i pročelnika Područnog ureda Virovitica Ivana Baborskog, organizirao okrugli stol na temu Mjere aktivne politike zapošljavanja – rješenje problema dugotrajne nezaposlenosti.

Cilj okruglog stola bio je predstavljanje ponude radne snage, odnosno potencijala dugotrajno nezaposlenih osoba i osoba preko 50 godina života na našem lokalnom tržištu radne snage s obzirom na broj, kvalifikacije i iskustvo, predstavljanje mjera aktivne politike zapošljavanja, odnosno financijskih potpora za navedene ciljne skupine koje poslodavci mogu ostvariti prilikom njihovog zapošljavanja, ispitivanje potreba poslodavaca vezanih uz kvalifikacije i kompetencije radnika koji su im potrebni, a u svrhu kvalitetnijih planova obrazovanja te upoznavanje poslodavaca s mogućnostima korištenja novih funkcionalnosti web portala BurzaRada.

Sudionici okruglog stola bili su predstavnici lokalne samouprave mikro i mali poslodavci i poduzetnici te lokalni partneri na tržištu rada.

– Osim što smo poslodavcima na okruglom stolu htjeli približiti mogućnosti zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih osoba, željeli smo im predstaviti i web portal BurzaRada koji je novi način komuniciranja između vodeće ustanove koja se bavi problematikom nezaposlenosti, tj Zavoda za zapošljavanje i poslodavaca koji djeluju na tržištu rada. – kazao je tom prigodom Ivan Baborski, predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Virovitica.

Gradonačelnik Ivica Kirin izrazio je zadovoljstvo ovim okruglim stolom te naglasio važnost svih faktora kada je riječ o zapošljavanju nezaposlenih osoba:
– Već sam u pregovorima s poduzetnicima, a neki od njih su i poslali dokumente u kojima se navodi koju strukturu radne snage oni trebaju, a naše je da kvalifikacijama, dokvalifikacijama i stručnim usavršavanjima te ljude usmjerimo za buduća radna mjesta. Isto tako moramo jasno i glasno dati do znanja i Ministarstvu znanosti RH da srednje škole, pogotovo usmjereno obrazovanje moraju pratiti gospodarstvo, ali ne kao što je bio slučaj do sada. Radije ćemo te škole opremiti potrebnim strojevima, laboratorijama, strojevima i ostalim, jer EU upravo daje novac za te stvari, te usmjeriti učenike na ona zvanja za koja mogu dobiti posao ili im omogućiti da osjete poduzetnički duh. – istaknuo je na ovom stručnom skupu gradonačelnik Ivica Kirin.

Edukativno predavanje održali su djelatnici HZZ Područnog ureda Virovitica Danijela Lukać i Renato Poldrugač.

(www.icv.hr, bs, Foto:Bruno Sokele)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content