Orahovačka HVIDR-a skuhala najbolji grah na Jankovcu…

Više od tisuću ljudi pohodilo je biser prirode Geoparka Papuk pod zaštitom UNICEF-a – predivni Jankovac. Idealno proljetno vrijeme, Bogomdana lokacija i još k tome vrhunska organizacija zanimljive manifestacije, privukla je posjetitelje iz cijele Slavonije. Na Jankovcu su naime po drugi puta Turistička zajednica, Općina Čačinci i Planinarski dom Jankovac organizirali natjecanje u kuhanju lovačkog graha, popularnu Grahijadu. Na natjecanje je bilo prijavljeno 16 ekipa iz cijele regije, a svatko je imao svoj tajni recept i posebne začine. No, na kraju su trostruku pobjedu odnijeli Orahovčani. Stručno prosudbeno povjerenstvo u sastavu Dalibor Kovač, Stjepan Gal i Milan Lončar imalo je uistinu težak posao, no najviše su bodova na kraju dali ekipi orahovačke HVIDR-e za koju je glavni kuhar bio Viktor Bulava, drugo mjesto pripalo je udruzi Hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a VPŽ-Orahovica s glavnim kuharom Miroslavom Milovukovićem, dok je treće mjesto osvojila ekipa Hrvatskog planinarskog društva Orahovica za koje je glavni kuhar bio Zoran Božić.

Priznanja pobjednicima te prigodne poklone i zahvalnice za sudjelovanje uručili su načelnik općine Čačinci Mirko Mališ, voditeljica PD Jankovac Jelka Pavlović te direktorica Turističkog ureda Čačinci Ana Marunica.

Poslužilo nas je i vrijeme i bio je ovo sjajan provod na našem biseru prirode i turizma. Hvala svim ekipama koji su sudjelovale, čestitam pobjednicima i hvala Parku prirode Papuku te Planinarskom domu Jankovac na podršci. – rekla je direktorica Turističkog ureda Čačinci Ana Marunica. Kuhari su dali svoj maksimum, a pobjednici su bili presretni.

– Mi smo se došli zabaviti, uživali smo na Jankovcu i nismo uopće očekivali pobjedu. Na kraju smo presretni i ponosni jer je konkurencija uistinu bila jaka. Treba svakako reći da je atmosfera među ekipa bila odlična, međusobno zafrkancija, dobacivanje i na kraju smo čestitali jedni drugima i zajedno se družili. – kaže predsjednik HVIDR-a Orahovica Damir Vratković.

Koja je tajna dobrog lovačkog graha rekao nam je Miroslav Milovuković iz UHBL PTSP osvajača drugog mjesta.

– Lovački grah je malo drugačiji od običnog. U njega dakle idu i suho i sirovo meso. Od sirovog mesa, koje se prvo uz luk dinsta, ide uglavnom divljač, potom se stavlja mrkva i grah, a onda i suho meso. Ja sam stavio i varganja pa potom ostale začine, tu se zapravo ne može puno promašiti. – rekao je Milovuković.

Posjet na Jankovcu nadmašio je čak i proslave 1. svibnja.

Bilo je uistinu prekrasno, mogu stvarno reći da je zasigurno bilo više ljudi nego na proslavama 1. svibnja. Registracije su pokazivale ljude iz cijele Slavonije i šire i to je dokaz ljepote ovoga kraja te sjajnih organizacija. – zaključila je Gordana Kukić glavna čuvarica parka prirode Papuk.

(www.icv.hr; vg; foto: Ž. Felbar)