Prekogranična suradnja Villanya, Orahovice i Razvojne agencije VIDRA

U Orahovici i Villanyu tijekom ožujka i travnja održavaju se aktivnosti u sklopu zajedničkog prekograničnog projekta pod naslovom “Kraj dominacije Otomanskog Carstva u Panonskoj regiji”, čiji je nositelj Grad Villany, a partneri Grad Orahovica i Razvojna agencija VIDRA te pridruženi partneri Općina Nagyharsany i Red vitezova Ružice grada. Projekt je sufinanciran iz IPA Prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska 2007 – 2013, a ukupna vrijednost projekta iznosi 428.786,80 eura. Iznimno edukativna aktivnost bila je u Villanyu, gdje je održan znanstveni skup pod nazivom “Bitka kod Haršanj brda i njezine posljedice”.

Znanstvenom skupu nazočila su izaslanstva grada Orahovice predvođena gradonačelnikom Josipom Nemecom te Razvojne agencije VIDRA Virovitica predvođena ravnateljicom Eminom Kovač. Na skupu su priznati mađarski povjesničari predstavili i prikazali život i običaje Turaka na ovim prostorima u vrijeme njihovih osvajanja, tijek bitke kod Haršanj brda te zajedničke povijesne poveznice Hrvata i Mađara pri turskim osvajanjima. Tako je prof. dr. Pal Fodor s Akademije znanosti i instituta za umjetnost Centra za istraživanje Republike Mađarske održao predavanje o temi “Promjene u Osmanskom Carstvu u 18. stoljeću”, potom je znanstveni suradnik mađarskog Instituta za povijest, dr. Balazs Sudar predstavio svoje izlaganje pod nazivom “Osmanska elita u posljednjih nekoliko desetljeća okupacije”, dr. Sabolcs Varga s teološke visoke škole Pečuh održao je zanimljivo predavanje o temi “Cesta ka Nadjharsaniju: oslobođenje Slavonije od 1684.-1687. godine”, da bi voditelj skupa, dr. Janos Varga, profesor s mađarskog sveučilišta, pojasnio povijesne detalje bitke kod Haršanj brda i o parlamentu u Bratislavi. Nakon dodatnih predavanja o povijesti turskih osvajanja i slomu otomanske dominacije koje su održali profesori Teresa Oborni, Andrass Oross i Alexander Buczynski, nazočnima su prezentirane mađarske i turske melodije iz 16. i 17. stoljeća u interpretaciji Blaza Sudara na tradicionalnom instrumentu.

Kontrolor iz zajedničkog HU-HR tehničkog tajništva koje je nadležno za CBC projekte bio je Andras Talos.

Zaključak skupa bio je kako Hrvati i Mađari imaju istaknute zajedničke povijesne točke u borbi protiv turske vlasti te kako su upravo zajedno zaslužni za početak pada Otomanskog Carstva na širem prostoru. Kako su istakli mađarski povjesničari, bitka kod Haršanj brda i poraz Turaka bila je prekretnica i početak konačnog pada Osmanlija u cijeloj Europi. Projekt će biti nastavljen novim aktivnostima u oba mjesta tijekom travnja i svibnja.

(www.glas-slavonije.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content