U sklopu terenske nastave učenici IBM-a posjetili Virkom i Ođenicu

Učenici trećih razreda Matične škole Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica te njezinih područnih škola proveli su terensku nastavu u sklopu projekta “Vode u zavičaju” te povodom Svjetskog dana voda. Tog dana obišli su Ođenicu i Virkom-virovitičku tvrtku koja se bavi javnom vodoopskrbom, odvodnjom i pročišćavanjem otpadnih voda.

Tijekom šetnje uz Ođenicu ponovili su nastavne sadržaje naučene na satu prirode i društva. Potvrdili su da Ođenica spada u tekućice jer teče. Vidjevši u kojem smjeru teče voda, odredili su lijevu i desnu obalu. Prošetali su i preko dva od devet mostova na Ođenici. Spustivši se do samog korita, vidjeli su da Ođenica nije onečišćena, ali i pretpostavili da voda u njoj ipak nije pitka. Uzeli su i uzorak vode kako bi ga mogli pogledati pomoću mikroskopa.

U Virkomu ih je na početku pozdravio Dražen Golub, rukovoditelj Virkoma, i zaželio dobrodošlicu. Održao im je zanimljivo predavanje iz kojeg su saznali na koji način voda stiže do svakog doma u našem gradu i prigradskim naseljima. Na području Bikane nalazi se 6 bunara dubine od 62 do 92 metra. U njima se nalazi tzv. sirova voda koja nije dobra za piće jer sadrži puno željeza i ostalih tvari te nečistoća koje treba odstraniti. Ta voda je crvenkasto-smeđe boje. Sirova voda prolazi kroz filtere koji ju pročišćavaju. U prostorijama u kojima se voda pročišćava osjetili su jak i neugodan miris. Rukovoditelj Golub im je rekao da je to amonijak koji nastaje prilikom pročišćavanja vode. Pročišćena voda odlazi u bazen čiste vode odakle se vodovodnom mrežom dovodi do naših domova. Vodovodna mreža duga je 660 kilometara. Dio proizvedene vode odvodi se u spremnik vode u Milanovcu u kojeg stane 2 000 m2 vode. Ta se voda troši kada dolazi do povećane potrošnje ili ako dođe do kakvog kvara u Virkomu. Rad filtera nadzire se iz kontrolne sobe.

S obzirom da se tvrtka Virkom bavi i odvodnjom te pročišćavanjem otpadnih voda, rukovoditelj Golub im je objasnio što se događa i s takvom vodom. Sve otpadne vode se sustavom za njihovo prikupljanje i odvodnju odvode na centralni uređaj za biološko pročišćavanje otpadnih voda, gdje se, prije ispuštanja u prijemni kanal Manteč, vrši njihovo pročišćavanje zajedno sa šećeranskim otpadnim vodama. Iz kanala Manteč voda odlazi u Županijski kanal. On se pak ulijeva u Dravu, Drava u Dunav, a Dunav u Crno more.

Slavko Kepec govorio nam je o kvaliteti vode. Saznali smo da čista voda nije nužno i pitka voda. Proveo nas je kroz laboratorij u kojem se vrši praćenje kvalitete vode. Da bi se uništile bakterije koje se nalaze u vodi, u nju se prije puštanja u vodovodnu mrežu dodaje klor. Najzanimljivije im je bilo kad su pomoću mikroskopa promatrali uzorak vode iz Ođenice u kojem su vidjeli, prostim okom jedva vidljivog, malog rječnog račića.

Nakon posjeta Virkomu učenici područnih škola odlučili su korisno spojiti s ugodnim pa su posjetili i igralište Borac. Tamo je svatko dobio priliku opustiti se i zabaviti na način koji mu najbolje odgovara. Neki učenici su igrali graničara, neki nogomet, a neki su jednostavno uživali u valjanju na ugodnoj umjetnoj travi.

Terenska nastava bila je vrlo zanimljiva i zabavna, no prije svega poučna. Naučili su da trebaju cijeniti što svakodnevno imamo povlasticu piti i koristiti čistu i kvalitetnu vodu.

(www.brlici.hr)

Invalid Displayed Gallery

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content