Svečano otvorenje 4. Međužupanijskog natjecanja mladih klavirista

U dvorani Glazbene škole Jan Vlašimsky Virovitica u ponedjeljak, 25. travnja, u 19 sati održat će se solistički pijanistički koncert Vladimira Babina.

Virovitička klavirijada je međužupanijsko natjecanje mladih klavirista koje se od 2013. godine održava inicijativom klavirskog odjela virovitičke Glazbene škole „Jan Vlašimsky“. Iako je ideja ovog susreta u prvome redu natjecateljska, u vidu prostiranja dosega vrsnosti klavirskoga umijeća, on pak redovito svake godine iznjedri i nenatjecateljska zbivanja. Uzimajući u obzir suradnju virovitičke glazbene škole s vodećim glazbenicima u Hrvatskoj, ne čudi htijenje da se i u sklopu ovogodišnje Virovitičke klavirijade održi solistički pijanistički koncert Vladimira Babina. Prilika je to da virovitička publika, roditelji i učenici dođu u doticaj s ozbiljnom živom klasičnom glazbom samoga vrha hrvatskog pijanizma. Babin je od samog osnutka dijelom Virovitičke klavirijade, održavajući od 2013. godine koncerte i seminare učenicima klavira i njihovim pedagozima. Koncert Bach – Beethoven – Brahms dio je ciklusa koncerata koji se održavaju diljem Hrvatske, a središnjicu ima u Velikoj dvorani Hrvatskog Glazbenog Zavoda u Zagrebu, 28.travnja 2016. godine.

Vladimir Babin (Osijek, 1964) je diplomirao klavir 1985. godine, na osječkom odsjeku Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu u klasi profesora Damira Sekošana. Svoje je glazbeno obrazovanje zatim nastavio na poslijediplomskom studiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, gdje je magistrirao 1989. godine u klasi profesora Dušana Trbojevića. Kritički ga aparat smatra jednim od najuglednijih predstavnika srednje generacije hrvatskoga pijanizma, a svoj sud temelji na dugogodišnjem i višestrukom glazbenom angažmanu ovog pijanista. Najprije na zapaženim studentskim probojima – dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za izvanredna studentska postignuća, a sabrao je i brojne nagrade na pijanističkim natjecanjima – zatim na značajnom pedagoškom radu – od 1997. godine je docent, od 2007. pročelnik, a od 2009. i izvanredni profesor klavira na riječkome područnom odsjeku Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, član je ocjenjivačkih sudova na pijanističkim natjecanjima te održava pijanističke seminare – te, naposljetku, na aktivnom koncertnom muziciranju – solističkim ili skupnim nastupima po Hrvatskoj i inozemstvu. Repertoar koji Babin njeguje ukazuje na njegovo dubinsko razumijevanje, povezivanje i učvršćivanje raznolikosti svjetske povijesti glazbe, stilskih razdoblja i njihovih razdjelnica. Isto tako, osobito zagovara i promovira hrvatska muzička dostignuća. Babinova je muzička pojavnost naročito uočljiva u njegovim gostovanjima u televizijskim ili radijskim emisijama, snimanju nosačâ zvuka s djelima klasičnog pijanističkog muzičkog kanona iz pera Johanna Sebastiana Bacha, Ludwiga van Beethovena, Frederica Chopina, Roberta Schumanna, Karola Szymanowskog, ili pak djelima hrvatskog pijanističkog kanona, iz pera Borisa Papandopula. Istodobno koketira i s neklasičnim tradicijama, kao jazz pijanist, a recentni su nosači zvuka “Jazzyland” te “Moodology”, nastao u suradnji sa saksofonistom Zlatkom Baraćem.

(www.vlasimsky.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content