Željko Aragović: Udruga “Krupan list” želi preuzeti “Agroduhan” Slatina, što je podržalo i Ministarstvo poljoprivrede RH

U Ministarstvu poljoprivrede održan je sastanak na kojem su uz predstavnike Udruge hrvatskih proizvođača duhana VPŽ “Krupan list”, sudjelovali predstavnici, TDR, Hrvatskih duhana, Agroduhana Slatina, te predstavnici Virovitičko-podravske županije predvođeni zamjenikom župana Zdravkom Dijakovićem i Požeško-slavonske županije na čelu sa zamjenikom župana Željkom Jakopovićem.
Tema sastanka bila je novi Zakon o duhanu i stanje u duhanskom gospodarstvu Hrvatske sa naglaskom na proizvodnju duhana. Uz pojašnjenje problematike u sektoru proizvodnje duhana, koju je predstavio predsjednik Udruge Željko Aragović, naglašeno je da je domaća proizvodnja duhana u posljednjih 10 godina pala za 37 %, a napustila su ju 592 OPG-a, što predstavlja izgubljenu vrijednost od oko 66 milijuna kuna.
Naglašeno je kako trend pada izraženiji u posljednje 3 godine, te da se kontinuirano nastavlja.
– Osnovni problem, kako je tom prigodom naglašeno je cijena duhana koja je u Hrvatskoj manja za 0,97 Eura od prosječne cijene na EU tržištu, odnosno za 41 % manja. Riješenja za bitno povećanje cijene nema, jer organizatori proizvodnje – Hrvatski duhani i Agroduhan Slatina neće istu bitno povećati, što dovodi do upitnosti opstanka proizvodnje duhana u Hrvatskoj – kazao je Željko Aragović.
S obzirom na taj problem, Udruga hrvatskih proizvođača duhana izradila je prijedlog njegovog rješavanja, na način da proizvođači duhana preuzmu Agroduhan Slatinu, koji već godinama ne može naći svog vlasnika.
– Na takav način proizvođači duhana bi mogli prodavati svoj duhan na vanjsko tržište, kao duhan u listu, stripsirani duhan, rezani duhan ili duhanske proizvode – smatra Željko Aragović.
Proizvođači duhana zbog niske cijene u Hrvatskoj gube na godišnjoj razini cca između 30-50 milijuna kuna, što znači da bi proizvođačima duhana investicija u Agroduhan bila isplativa.
Ovakvo riješenje dugoročno bi riješilo problem u proizvodnji duhana, stabiliziralo proizvodnju sa tendencijom rasta u narednim godinama i po prvi puta u 70 godišnjoj tradiciji proizvodnje, proizvođači bi upravljali svojom sudbinom te vratili kroz nekoliko godina proizvodnju duhana u Hrvatski nacionalni interes.- zaključio je predsjednik Udruge “Krupan list” Željko Aragović.
Ovaj prijedlog Udruge proizvođača duhana “Krupan list” podržalo je Ministarstvo poljoprivrede te predstavnici Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije, te odlučili da će, što se tiče donošenja zakona, dati vremena proizvođačima duhana za realizaciju ovog prijedloga koji bi u konačnici trebao kreirati novi Zakon o duhanu, a također je zaključeno, da će se potpore u sektoru proizvodnje duhana pokušati zadržati do novog ciklusa tj. do 2020. godine, te da one neće biti proizvodno vezane, već će biti određeni dodatak dohotku OPG-a koji se bave proizvodnjom duhana. (www.icv.hr, bs, Fotografija: Ilustracija, arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content