O upravljanju državnom imovinom i reformi regionalne samouprave na 42. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija

Na sjednici se s predstojnikom DUUDI-ja Tomislavom Bobanom razgovaralo o upravljanju državnom imovinom u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave. Predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk osvrnuo se i na plakate s porukom Dobrodošli u Zadarsku regiju! koji su osvanuli u Šibeniku.

U Domu Zadarske županije održana je 42. sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija.

Članovima Izvršnog odbora pridružio se i predstojnik Državnog ureda za upravljanje imovinom Tomislav Boban s kojim su razgovarali o upravljanju državnom imovinom u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave. Ispred Virovitičko-podravske županije sjednici su nazočili obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak i zamjenik župana Zdravko Dijaković.

Upravo će ova problematika biti jedna od glavnih tema V. Foruma hrvatskih i poljskih regija koji će se održati u Dubrovniku od 10. do 12. svibnja 2016. godine, a na kojem će Poljska predstaviti uspješne primjere revitalizacije takvih objekata.

Hrvatska u svom vlasništvu ima znatan broj napuštenih vojnih objekata koji u ovom trenutku predstavljaju mrtvi kapital. Kad im se pridodaju i napušteni gospodarski objekti, jasno je da je riječ o golemom potencijalu koji se može i treba staviti u službu razvoja jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Imamo i velikih problema, i onih koji se čine minorni, ali zaustavljaju vrijedne milijunske projekte. Takvih je primjera, nažalost, puno. Cilj nam je odblokirati sustav i učiniti ga realnijim – rekao je Boban i istaknuo da postoji niz čvrstih razloga zbog kojih bi dio nekretnina trebalo dati na upravljanje lokalnoj zajednici.

U nastavku sjednice razgovaralo se i o ulozi Hrvatske zajednice županija u reformi lokalne i područne (regionalne) samouprave, a predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk osvrnuo se na plakate s porukom Dobrodošli u Zadarsku regiju! koji su osvanuli u Šibeniku.

Hrvatska zajednica županija ovom je kampanjom željela građane potaknuti na razmišljanje o lokalnom identitetu. Činjenica je da bi okrupnjavanje županija u pet ili sedam regija na nacionalnoj razini, dovelo do toga da poneki regionalni centar hijerarhijski i teritorijalno potpadne pod neki susjedni. Dakle, bilo kakvo prekrajanje Hrvatske trebaju odobriti prije svega građani. Bez njihove podrške takvi potezi ne vrijede. U Hrvatskoj zajednici županija i dalje stojimo kod toga da je bit u funkcionalnoj i fiskalnoj decentralizaciji koja bi ojačala hrvatske županije, a ne u njihovom broju – rekao je Pauk.

Članovi Izvršnog odbora uputili su se nakon sjednice u Sveti Filip i Jakov na otvorenje 16. festivala cvijeća Zadarske županije te posjetiti akciju Zaklade Ana Rukavina kojoj je Hrvatska zajednica županija suorganizator.

(www.hrvzz.hr)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content