Brlići na stručnoj ekskurziji u sklopu kampanje „Bregunica – ptica 2016. godine“

WWF i udruge uz rijeku Dravu provode tijekom 2016. godine kampanju „Bregunica – ptica 2016. godine“. Oko 80 učenika škola iz županija duž rijeke Drave sudjelovali su na stručnoj ekskurziji. Među njima su i učenici i nastavnici iz virovitičke osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić.

Učenici te škole, aktivni u GLOBE programu, dodatnoj nastavi iz biologije i likovne kulture, posjetili su stanište, koloniju bregunica u blizini Libanovca i etnoimanje Karlovčan u Brodiću kraj Ferdinandovca. Tamo su zajedno s drugim učenicima iz osnovnih škola iz Osijeka, Donje Dubrave, Murskog Središća i Koprivnice sudjelovali u kvizu znanja i likovnoj radionici. Na poklon su dobili majice i bedževe. Njihove voditeljice su bile Ankica Fijala, učiteljica savjetnica i Jasna Razlog-Grlica.

Brlici sudionici projekta 2016

Tijekom travnja 2016. godine virovitička škola se uključila u ovaj program zaštite rijeke Drave na poziv članova Prirodoslovnog društva “Drava” (PD “Drava”). Članovi PD Drava kontinuirano, od 2004. godine, provode monitoring ptica na rijeci Dravi pa tako i monitoring bregunica. Učenici sedmih i osmih razreda prisustvovali su predavanju o monitoringu bregunica na rijeci Dravi u školi koje je održao Ivan Darko Grlica predsjednik PD “Drava”, a kasnije i edukativnim aktivnostima na rijeci Dravi.

predavanje Darko Libanovec 2016

Bregunica je ambasador žive i zdrave rijeke. Gnijezdi u strmim obalama rijeka. Kako bi upozorili na njenu veliku ugroženost WWF je zajedno s nevladinim udrugama proglasio bregunicu za hrvatsku pticu 2016. godine. Udruge žele upozoriti na kontinuirani gubitak njenih prirodnih staništa duž rijeke Drave te pozivaju na zaštitu i obnovu staništa. za ovog najmanjeg europskog člana obitelji lastavica. Na Dravi još uvijek živi oko 50 posto hrvatske populacije bregunica, međutim broj parova se u posljednjih 30 godina smanjio za 90 posto, pa su zato potrebne nužne mjere za očuvanje ove vrste i njenih staništa. Jedna obitelj bregunica može pojesti i do 10.000 komaraca na dan što svakako ukazuje na važnost te ptice za čovjeka.

(www.icv.hr, Jasna Razlog Grlica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content