Glazbena škola Jan Vlašimsky Virovitica sve više poprima manire europskih glazbenih škola

Proteklih dana nizom glazbenih događanja Glazbena škola Jan Vlašimsky Virovitica proslavila je 130. rođendan, a u bližu povijest škole vratio nas je njezin sadašnji ravnatelj Damir Mihaljević.

– U samom početku škola je imala jednu učionicu smještenu u prizemlju Dvorca Pejačević. U vrijeme Frana Mikolića djelovala je u kući F. Benkovića na uglu Bečke i Rusanove ulice.
U novinskom članku iz 1976. godine spominje se da škola djeluje na više lokacija; matična škola bila je u staroj dotrajaloj zgradi u Ulici maršala Tita (u blizini kazališta), dvije učionice bile su u Domu JNA (današnjem Domu Hrvatske vojske), jedna učionica nalazila se u zgradi stare ljekarnice pokraj crkve sv. Roka, u Obrtnoj zadruzi i u uredu Čazmatransa u Ulici Matije Gupca. Djelatnici su godinama vapili za novim, boljim i funkcionalnijim prostorom. Godine 1989. našlo se privremeno rješenje i škola je smještena na kat Dvorca Pejačević. Godine 1992. škola na korištenje dobiva bivšu vojnu zgradu u Ulici Antuna Mihanovića u kojoj i danas djeluje. Puni je naziv škole Osnovna glazbena škola Jan Vlašimsky Virovitica, a za taj naziv izuzetno se zalagao bivši ravnatelj Zvonimir Gadanec. – kazao nam je Damir Mihaljević.

vlasimskySVAKIM DANOM GLAZBENA ŠKOLA SVE VIŠE POPRIMA MANIRE EUROPSKIH GLAZBENIH ŠKOLA

– Drago nam je ako ljudi tako misle, a i mi se trudimo održati već nekoliko godina star status kvalitetne obrazovne ustanove, a to što su mnogi istakli da spadamo među najuspješnije glazbene škole u Hrvatskoj, potkrjepljuju mnoge činjenice. Jedna od njih zasigurno je odličan nastup naših učenika na mnogobrojnim natjecanjima, a vrlo uspješno krenuli smo i u ovu 2016. godinu kad smo kao i svake godine sudjelovali na regionalnim državnim i međunarodnim natjecanjima na kojima imamo i mnoge prve, druge i treće nagrade. Uspjeh na tim natjecanjima isključivo je produkt predanog rada učenika, mentora, ali i roditelja učenika koji su činili ovaj pobjednički tim, a svima njima u ime cijele glazbene škole i svoje osobno od srca zahvaljujem. Sve to zahtijeva i financijsku i materijalnu potporu bez koje je nemoguće realizirati sve projekte koji su predviđeni u školskom planu i programu, no na svu sreću imamo veliku potporu Grada na čelu s gradonačelnikom Ivicom Kirinom, također i pročelnika za društvene djelatnosti Alena Bjelice, a naša zahvala svakako ide i na adresu Turističke zajednice grada Virovitice i direktorice Katarine Đurđević.

vlasimsky_djelatniciŠKOLU DANAS POHAĐA 406 UČENIKA

– Danas školu ukupno pohađa 406 učenika u predškolskom, osnovnom i srednje školskom obrazovanju. Izvrsna je suradnja sa svim kulturnim udrugama kao što su Gradska glazba i HPD “Rodoljub” iz Virovitice gdje je upravo taj veliki utjecaj glazbene škole kako kroz brojnost, tako i samom kvalitetom. Putem projekata i međunarodne suradnje, razmjenom iskustava znanja s drugim školama i edukacijama profesora s akademija iz Zagreba, Pule i Osijeka naši učenici vidno napreduju iz godine u godinu.
Svakako je u planu i plesno obrazovanje tako da tome težimo, a vizija je u budućnosti imati ne samo glazbenu, nego i umjetničku samostalnu školu gdje bi naši učenici tu pohađali opće obrazovne predmete. No za prijam većeg broja učenika, jer je i interes za glazbeno obrazovanje sve veći, potrebne su predradnje budući da je prostora sve manje. Držim da je neophodna još jedna zgrada s kvalitetnom koncertnom dvoranom jer je činjenica da je naša glazbena škola visoko pozicionirana upravo zahvaljujući natjecanjima, smotrama, ali i raznim projektima kojih smo mi glavni nositelji. Važno je podsjetiti da smo svake godine domaćini glazbenih natjecanja i ostalih popratnih značajnijih događaja. Već u prvih pet mjeseci ove godine upravo u našoj školi gostovali su jedni od najboljih svjetskih klarinetista, harmonikaša, klavirista, a o koncertima da i ne govorimo. Na pozornici škole gostovali su vrsni gitaristi, glazbeni sastavi i mnogi drugi.

ŽELJA JE ŠKOLE SLIJEDITI DOBRE EUROPSKE MANIRE

– Upravo je to i cilj, jer zaista želimo slijediti dobre europske manire da našim učenicima budu dostupni europski glazbenici, ali isto tako da i njima bude dostupna naša škola. To smo jednim dijelom i uspjeli. Nije za odbaciti činjenica da je npr. susret najpoznatijih svjetskih klarinetista održan ove godine po drugi puta u našoj školi, a došla je ista ekipa sastavljena od svjetskih klasa poput Radovana Cavallina. Vjerujemo da ćemo taj trend proširiti i dalje. Osobno, a vjerujem i uz pomoć drugih, siguran sam da ćemo to i ostvariti i ovu školu podignuti na još viši nivo. Smatram da to zaslužuju i naši učenici i djelatnici, ali isto tako i ostali prijatelji kvalitetne glazbe poput Gradske glazbe i “Rodoljubaša”, ali isto tako i ostalih žitelja Virovitice i Virovitičko-podravske županije. – kazao nam je ravnatelj škole Damir Mihaljević. (www.icv.hr; bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content