Na današnji dan: 23. svibanj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubijen ljubavno- pljačkaški par Bonnie i Clyde
Na današnji dan 1934. godine od policijskih su metaka poginuli Bonnie i Clyde, poznati ljubavnici koji su počinili niz pljački banaka ubivši za vrijeme svoje kriminalne karijere desetak civila i čuvara zakon. Zasjedu za Bonnie i Clydea postavili su teksaški rangeri predvođeni Frankom Hamerom, koji je na lukav način predvidio njihovo kretanje. Naime, on je već duže vrijeme pratio kretanje Bonnie i Clydea na karti i primijetio da operiraju u krugu koji prati granice pet saveznih država na Srednjem zapadu. Tom su strategijom Bonnie i Clyde uvijek lako mogli prijeći iz države u državu i tako izbjeći gonjenje od strane lokalnih policajaca (u to vrijeme još nije bilo saveznog FBI-ja). Teksaški ranger Hamer predvidio je da će par proći kroz Louisisanu i postavio je zasjedu na jednoj seoskoj cesti. U zasjedi je bilo šest policajaca, naoružanih cijelim arsenalom sastavljenim od automatskih pušaka, sačmarica i pištolja. I doista, u 9 sati i 15 minuta tog jutra po cesti se počeo približavati Ford V8, u kojem je bio pljačkaški par. Čim se auto približio, policajci su počeli pucati, prvo iz automatskih pušaka. Ispraznili su sve spremnike pušaka prije nego je auto uopće došao do njih, a zatim su počeli pucati iz sačmarica. Auto je počeo usporavati i ispuštati dim. Policajci su svejedno nastavili pucati, a kad je auto stao u jarku i dalje su pucali u njega iz pištolja, sve dok nisu potrošili sve streljivo. U autu su pronađena izrešetana tijela ljubavnika. Tijela 23-godišnje Bonnie i 25-godišnjeg Clydea bila su pogođena pedesetak puta. Toliko su bili izbušeni da prilikom balzamiranja tekućina nije mogla ostati u njima. Premda su željeli biti zajedno pokopani jedno pokraj drugoga, njihove obitelji nisu to dopustile. Prema tragičnoj ljubavnoj priči Bonnie i Clyde snimljen je poznati film s Warrenom Beattyem i Faye Dunaway.

Izumljene bifokalne naočale
Američki državnik, filozof, izumitelj i fizičar, Benjamin Franklin, objavio je 1785. da je izumio bifokalne naočale koje u gornjem dijelu imaju leću za gledanje na daljinu, a u donjem dijelu leću za gledanje na blizinu. Franklin je tvrdio da ih je izumio jer mu je dosadilo često mijenjanje dva para.

Prvim motornim vozilom uspješno prevaljen put s jednog kraja SAD-a na drugi
Godine 1903. prvo je motorno vozilo uspješno prevalilo dugačak put s jednog kraja SAD-a na drugi, točnije iz San Francisca do New Yorka. Putovanje je počelo na današnji dan, a završilo 63 dana kasnije. Automobilom, kojem su dali ime Vermont, upravljali su biznismen H. Nelson Jackson i mehaničar Sewall K. Crocker. Ukupni troškovi putovanja (benzin, hoteli, auto dijelovi, hrana…) iznosili su 8000 dolara.

Proglašen Ustav Savezne Republike Njemačke
Na današnji dan 1949. proglašen je Ustav Savezne Republike Njemačke koja je izvorno imala 12 saveznih država i bila odvojena od Njemačke Demokratske Republike (DDR). Ustav iz 1949. vrijedi i danas.

BBC naručio 13 epizoda serije “Leteći cirkus Montyja Pythona”
BBC je 1969. naručio 13 epizoda humorističke serije “Leteći cirkus Montyja Pythona” koja je zbog svog neobičnog humora postala veliki televizijski hit. Serija grupe britanskih komičara prikazivana je do 1974, a snimljeno je ukupno 45 epizoda.

Objavljeni rezultati povijesnog referenduma o samostalnosti RH
1991. godine objavljeni su rezultati povijesnog referenduma o samostalnosti Republike Hrvatske

Rođen Ante Starčević
Na današnji dan 1823. rođen je “Otac domovine”, hrvatski političar i književnik Ante Starčević. Otvoreno se protivio upravnim i državnim vezama Hrvatske s Austrijom i Mađarskom te zajedno s Eugenom Kvaternikom osnovao Stranku prava.

Rođen Khuen Hedervary
U Češkoj je na današnji dan 1849. rođen Khuen Hedervary, mađarski političar koji je bio i hrvatski ban. Preuredio je hrvatsko sudstvo i upravu stavljajući ih pod veći utjecaj bana te se protivio hrvatskom jeziku. Na dan kada je zajedno s carem Franjom Josipom I. otvorio Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, skupina studenata održala je protumađarske prosvjede i pred carevim očima spalila mađarsku zastavu.

U zrakoplovnoj nesreći na Krku poginulo 78 osoba
1971. godine na pistu Zračne luke Rijeka, kod Omišlja na Krku, srušio se zrakoplov Tupoljev 134. pri čemu je poginulo 78 putnika. Nesreću su preživjela četiri člana posade te jedan putnik. Među poginulima bio je i hrvatski književni klasik, pjesnik Josip Pupačić. U plamenoj buktinji na pisti omišaljskog aerodroma, stradali su i pjesnikova supruga Benka te petogodišnja kćerka Rašeljka. Zrakoplov Tupoljev TU – 134 beogradskog Aviogenexa, pod zapovjedništvom kapetana Miloša Markičevića, poletio je iz Londona za Omišalj na Krku. Let je, kako je izjavio jedini preživjeli putnik Ranko Sarajčić (22), protekao mirno. Što je krenulo po zlu? U službenom izvješću nakon nesreće navodi se kako je nad Kvarnerom bilo nevrijeme s jakom kišom i jugom. Pri slijetanju, jureći brzinom od 260 kilometara na sat, zrakoplov je udario krilom o pistu… Deset minuta nakon toga se zapalio, a putnici se našli u klopci. I to je bilo kobno, “jer su klizna vrata između kopilota i putničkog prostora bila zaglavljena zbog deformacije gornjeg dijela trupa”.Uzrok smrti nesretnika iz aviona bilo je trovanje ugljičnim dioksidom te izgaranje tijela. Više od četiri desetljeća proteklo je od te strašne zrakoplovne nesreće. Je li ona kriva za propast krčkog aerodroma, otvorenog 2. svibnja u Titovom prisustvu godinu dana prije katastrofe?

1906. godine preminuo je Henrik Ibsen, norveški književnik

Njegov rad je priznat u cijelom svijetu, a njegova djela izvode se u kazalištima na svim kontinentima. Pisao je psihološke drame i društvenokritičke komade koji su prokrčili put naturalističkom stilu u drami, analizirajući moralne probleme. Izvršio je velik utjecaj na kulturni život u nordijskim zemljama, kao i na Englesku, Njemačku i Francusku književnost. Za svoje drame uzimao je teme iz najbliže okolice. Naročito je majstorski obradio ženske likove. Tokom decenija djela su mu različito tumačena, to se naročito odnosi na socijalno-kritičke i simboličke drame, često smatrane mračnima. Za njih je on sam rekao da u njima postavlja pitanja, ali ne daje odgovore.

(www.icv.hr)