Za jačanje i razvoj lokalne zajednice 40 milijuna kuna – 2.129.000 kuna za Zdence, Lukač, Pitomaču, Sopje, Čađavicu i Mikleuš

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije potpisalo je sa 170 korisnika ugovore o sufinanciranju po Programu održivog razvoja lokalne zajednice za 2016. godinu u vrijednosti od 40 milijuna kuna. Na svečanom potpisivanju u dvorani Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture sudjelovali su ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić, zamjenica ministra Sonja Bošnjak i pomoćnici ministra Marija Vučković, Davor Huška, Tomislav Jurendić i Dragan Jelić te župani iz sedam hrvatskih županija.

U razdoblju od 2012. do 2015. godine, Ministarstvo je kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice sufinanciralo ukupno 600 manjih infrastrukturnih projekata u ukupnom iznosu od 178,9 milijuna kuna u 288 jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Iako je ovaj Program krojen upravo po mjeri jedinica lokalne i područne samouprave, uzimajući u obzir njihove kapacitete i financijska ograničenja, vjerujem da će mnogi od korisnika u budućnosti iskoristiti ovo vrijedno iskustvo i znanje kako bi se pripremili za zahtjevnije i veće projekte koji će dodatno doprinijeti revitalizaciji lokalne zajednice – izjavio je ministar Tolušić.

Među korisnicima dobivenih sredstava je i nekoliko općina s područja Virovitičko-podravske županije. Tako će se u općini Sopje „Rekonstruirati i modernizirati komunalna infrastruktura u naselju Sopje“ (vrijednost radova će iznositi 500.000,00 kuna). Na području općine Pitomača sa 300.000,00 kuna realizirat će se projekt „Sigurnije je na igralištu“, a na području općine Čađavica prošao je projekt „Sanacija postojeće ceste u naselju Čađavica čija je vrijednost 200.000,00 kuna. U općini Zdenci će se sa 329.000,00 kuna sufinancirati „Izvođenje radova na nezavršenoj javnoj zgradi – Društvenom domu u Dugoj Međi“. Istodobno, na području općine Mikleuš će se sa 300.000,00 kuna sufinancirati uređenje parkirališta na mjesnom groblju u Mikleušu, a na području općine Lukač će se sa 500.000,00 kuna sufnancirati izgradnja nogostupa u naselju Lukač.

Program održivog razvoja lokalne zajednice nacionalna je mjera za ostvarenje regionalnoga razvoja u skladu s načelima održivog razvoja i socijalne uključenosti. Kroz ovaj program svake se godine sufinancira razvoj lokalne zajednice kroz poboljšanje dostupnosti lokalne infrastrukture, prvenstveno izgradnje, obnove i rekonstrukcije objekata socijalne, komunalne i gospodarske infrastrukture na lokalnoj razini. Sredstva se dodjeljuju lokalnim zajednicama čiji indeks razvijenosti ne prelazi 100% prosjeka razvijenosti Republike Hrvatske, a projekti su ocijenjeni da će poboljšati standard i kvalitetu života lokalnog stanovništva, pridonijeti znatnoj gospodarskoj i socijalnoj revitalizaciji slabije razvijenih područja i stvoriti preduvjete za jačanje socijalne kohezije i održivi društveni razvoj.

(www.razvoj.gov.hr)

DSC_0009 (Custom) DSC_0019 (Custom)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content