Jesen u proljeću? Krajem svibnja na vidiku je „toplije“ vrijeme

Teško je trenutno povjerovati da smo 2003. godine na današnji dan u najtoplijem dijelu dana na području Virovitice i okolice u hladu meteorološkog zaklona mjerili +32°C. Toplinski val 2003. godine započeo je 10. svibnja i trajao do 16. svibnja. Temperature zraka u navedenom vremenskom periodu najviše dnevne kretale su se od +29°C do +33°C tijekom 15. svibnja 2003. godine.

Od početka svibnja do danas 12.05.2016. na području Virovitice palo je 63 mm oborine (kiše) ili 78% prosječne mjesečne svibanjske količine oborine. Višegodišnji svibanjski prosjek oborina za Viroviticu je oko 80.8 mm. Od početka svibnja do danas 12. svibnja u većem dijelu Hrvatske temperature zraka su „niže“ od višegodišnjeg prosjeka.

!cid_ii_io4m4vc60_154a62bdc51d74ceTemperature zraka u danima pred nama i dalje će biti „niže“ od višegodišnjih prosječnih vrijednosti. Od 21. svibnja temperature zraka postupno će odgovarati višegodišnjem prosjeku ili nešto više od višegodišnjeg prosjeka osobito prema kraju mjeseca.

Krajem svibnja temperature zraka mogle bi se dizati ili premašiti +26°C. Promjenjiv i nestabilan vremenski period se nastavlja. Teško je precizirati kada kiše ili lokalnog pljuska neće biti. Najveća vjerojatnost kiše ili pljuskova na području VPŽ je tijekom subote i nedjelje u prvom dijelu dana. To ne znači da tijekom petka gdje koji lokalni pljusak neće „zalutati“ iznad VPŽ. Ipak vjerojatnost za to je manja nego tijekom subote i nedjelje.

Tijekom ponedjeljka i utorka vjerojatnost nestabilnosti se polako smanjuje. Od srijede po najnovijim prognostičkim izračunima velika je vjerojatnost postupne stabilizacije vremena. U danima pred nama znati ćemo podrobnije o svemu. Temperature zraka do kraja tjedna u postupnom padu. Jutarnje temperature zraka očekujemo od +8°C do +13°C. Najviše dnevne od +13°C tijekom nedjelje do +20°C.

U tjednu koji je pred nama?

Jutarnje temperature zraka očekujemo od +4°C tijekom ponedjeljka i utorka do +12°C. Najviše dnevne od +13°C tijekom ponedjeljka u utorka do +22°C ili koji stupanj više krajem tjedna. Vjetar slab do umjeren na udare i umjereno jak južnih smjerova tijekom petka i subote. Od nedjelje do utorka očekujemo okretanje vjetra na sjeverne smjerove. Od utorka do kraja tjedna očekujemo vjetar južnih smjerova. UV indeks do kraja tjedna nizak i umjeren. U tjednu pred nama umjeren i visok. (www.icv.hr; kp; foto: Matija R.)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content