Moderna srednja škola u Pitomači proizvodi ekološku kamilicu, a učenici vode i pravi restoran

Jedna od najmodernijih srednjih škola u Hrvatskoj nalazi se, ni više ni manje nego u Pitomači. Ono što se tamo događa zvuči gotovo nemoguće – to je vjerojatno jedina škola koja proizvodi ekološku kamilicu od koje onda veliki proizvođači rade čaj.

Drugi A razred srednje škole u Pitomači je najozbiljniji razred u Hrvatskoj jer – oni su jedini srednjoškolci koji u školu nose sako i kravatu.

Svačija je uniforma zapravo različita – neki nose cipele, neki tenisice – različite su im i košulje i sakoi – ali svi su zajedno odlučili da će ove godine za probu nositi poslovnu odjeću.

Moraju se naučiti – kažu – jer školuju se za upravne referente. Razrednica najbolje odjevenih srednjškolaca je ponosna.

“Meni nije neobično, to je njihova struka, oni se moraju naučiti na taj stil garderoba”, kazala je Anita Rengel, razrednica.

I tu ni blizu nije kraj posebnostima srednje u Pitomači – ovdje se školuju i kuhari, automehaničari, prodavači. Svi s vrhunskom opremom – škola je izgrađena prije 2 godine i dobro opremljena – a onda je još iz europskih fondova povukla 4 milijuna kuna.

Evo kako se koristi europski novac – napravili su staklenik, u kojem učenici uče proizvodnji a onda i kuhanju. Uzgajaju sve – salatu, paprike, rajčice – a onda se uče kuhati u nevjerojatno modernoj kuhinji.

“Naš školski prakturkum koji je opremljen kao profesionalna kuhinja – ovdje imamo šampinjone, ovdje naš učenik priprema”, poručio je Darko Baričević, profesor kuhanja.

Zbog svega – njihovi učenici na kuharskim i ugostiteljskim natjecanjima imaju odlične rezultate. Ne samo da imaju sve moguće namirnice – nego vježbaju u pravom pravcatom restoranu. U centru Pitomače nalazi se komercijalni restoran – u kojem kao kuhari i konobari rade učenici: a gosti jedu gablece za 25 kuna.

Od onoga što škola zaradi – na kraju se kupuju računala ili učenici idu na izlete – pa nije čudo da su motivirani.

Ako se još niste prestali čuditi srednjoj školi u pitomači – evo najnevjerojatnije stvari u vezi nje. Učenici proizvode eko kamilicu koju ste vjerojatno probali – jer prodaju je najpoznatijim proizvođačima u Hrvatskoj.

Kamilica raste na površini velikoj kao 20 nogometnih igrališta. Za sve što se dosad čuli – zaslužan je mladi entuzijastični ravnatelj – kojem ništa nije došlo jednostavno. Evo kako je od države uspio dobiti zemljište za kamilicu.

“Trebalo je 135 mailova, 205 telefonskih poziva i tri godine”, kazao nam je Josip Ivoš, ravnatelj Srednje škole Stjepana Sulimanca.

Nevjerojatna škola – ima i vlastite pčele – djeca upravo proizvode solarni automobil – i da, proizvode i vino – školsku belinu i školsku crninu. Ni to nije kraj – ali za sva čuda iz Pitomače tri minute nije dovoljno. (rtl.hr)