Natjecanje “Lik i djelo bl. Ivana Merza”: Pobjednici su učenici OŠ Voćin

Budući da se slatinska OŠ Eugena Kumičića nalazi u Župi bl. Ivana Merza, a obilježavanje Dana škole poklapa se s blagdanom blaženika, tradicionalno u sklopu školske proslave organizira se i zanimljivo natjecanje “Život i djelo bl. Ivana Merza”. Ove je godine natjecanje prvi puta održano u novosagrađenoj crkvi toga blaženika nedaleko od škole. Osim učenika škole slavljenice, u natjecanju su sudjelovali i gosti, učenici iz OŠ Voćin i Mikleuš, OŠ Josipa Kozarca Slatina i OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica.

Manifestaciju je otvorila učenica 6. razreda Lea Virovac pjevajući himnu bl. Ivana Merza, učenike je pozdravila ravnateljica Božica Majhen, a dobrodošlicu im je poželio župnik, vlč. Nikola Jušić, koji je predstavio nastanak župe i gradnju crkve.

Župa nije crkva i župni pečat, župa su ljudi. Zato pozdravljam sve aktivnosti koje se događaju u školi, vezano uz naše blagdane i događanja na ovom našem prostoru. U životu župe moramo sudjelovati, jer nema župe bez nas – rekao je vlč. Jušić. Nakon kratkog filma o Ivanu Merzu, učenice Gala Brunović, Kleopatra Novoselec i Lorena Boronjek nagrađene su za najbolje likovne radove o temi života i rada tog uzora i zaštitnika hrvatske mladeži.

Uslijedilo je natjecanje u rješavanju pisanog testa znanja o blaženiku Merzu sastavljeno od deset pitanja koja je sastavila vjeroučiteljica Nataša Pohiba, da bi se natjecanje nastavilo igrama spretnosti pokraj crkve.

U prvoj igri naziva “trkaći diktat” jedan učenik čita dio zadanog teksta, zapamti ga, trči između postavljenih čunjeva do dvadesetak metara udaljenog stola, gdje drugom učeniku diktira zapamćeni tekst, a on ga zapisuje. Prvi učenik vraća se do zadanog teksta, pročita i zapamti nastavak te ga trčeći prenosi do učenika koji zapisuje tekst, i tako dok cijeli tekst ne bude zapisan. U toj igri najuspješnija je bila ekipa OŠ Mikleuš, čiji je Nikola Tomić najbolje pamtio i najbrže prenosio dijelove teksta. Druga igra bilo je štafetno skakanje u istoj vreći svih članova ekipe, a treća se sastojala u prelaženju određenje staze između čunjeva jednoga člana ekipe zavezanih očiju na temelju uputa člana ekipe. Kada tako stigne do stola, zavezanih očiju i s rukama na leđima, mora pojesti krem-kocku. U ove dvije igre najspretniji su bili učenici OŠ Voćin, koji su najbrže trčali u vreći i čiji je član najbrže došao do krem-kocke i ispraznio tanjur.

Premda je svrha natjecanja dobro se zabaviti i kroz igru ponešto naučiti o bl. Ivanu Merzu, ipak su učenici zdušno sudjelovali u igrama, nastojeći osvojiti bodove za školu. Kad je povjerenstvo pregledalo riješene pisane zadatke, dodalo zaslužene i oduzelo kaznene bodove, najuspješnija je bila ekipa OŠ Voćin, na drugo mjesto plasirala se ekipa škole domaćina, treća je bila OŠ Vladimira Nazora iz Nove Bukovice, četvrta OŠ Mikleuš, a peto mjesto pripalo je slatinskoj OŠ Josipa Kozarca. Sve ekipe jednako su dobro riješile pisani test znanja, a razlika je nastala u igrama spretnosti.

(www.glas-slavonije.hr; foto: P. Žarković)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content