Uz nazočnost ministra branitelja Tome Medveda, u Virovitici održana tribina „Hrvatski branitelji danas“

U županijskoj vijećnici u Virovitici u utorak 9. svibnja je uz nazočnost ministra branitelja Tome Medveda sa suradnicima, predsjednika Hvidre RH, saborskog zastupnika Josipa Đakića, obnašateljice dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanje Bošnjak, organizatora, predsjednika Županijske Hvidre Nenada Križića, kao i gradonačelnika Virovitice, Slatine i Orahovice Ivice Kirina, Ivana Roštaša i Josipa Nemeca, načelnika općina iz naše županije, predstavnika braniteljskih udruga, predstavnika Županije i Grada te ostalih uzvanika, održana tribina pod nazivom „Hrvatski branitelji danas“.

_MG_1781Tom prigodom ministar Tomo Medved istakao je između ostalog da će u novi Zakon o Hrvatskim braniteljima koji je u fazi izrade biti uvršteni svi problemi s kojima se naši branitelji godinama susreću, te svi odgovori na te probleme koji će omogućiti braniteljima i članovima njihovih obitelji da ostvare svoja zaslužena prava. Kao garancija da će to uistinu biti tako, ministar Tomo Medved napomenuo je da novi Zakon o braniteljima radi tim vrsnih stručnjaka te tim Hrvatskih branitelja i predstavnika braniteljskih udruga;
.- Od 1997. godine Hrvatski branitelji kao i braniteljske obitelji bili su ne samo zakinuti pri ostvarivanju svojih stečenih prava, neko i degradirani do te mjere da je to znatno utjecalo na njihov socijalni status, zdravlje i na koncu konca i smrtnost te populacije, što se odnosi na teška oboljenja, kao i suicid, koji je na žalost kod braniteljske populacije i najzastupljeniji, a činjenica da je velikim djelom za to „zaslužan“ upravo dosadašnji Zakon o Hrvatskim braniteljima i to više ne smijemo dopuštati.

Prioritetne stavke u novom Zakonu odnositi će se na kvalitetno liječenje, mirovinski status, stambena pitanja, zapošljavanje nezaposlenih branitelja i članova njihovih obitelji, ali i promptno djelovanje kod traženja nestalih branitelja u Domovinskom ratu, te iniciranje kažnjavanja zločinaca koji su sudjelovali u pokoljima nad hrvatskim stanovništvom. Cilj je vraćanje digniteta Domovinskog rata i njegovih sudionika, kao i poboljšavanje kvalitete života hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Ne smije ostati ni jedna stavka neispunjena. Možda će izrada novog Zakona potrajati, ali će biti kvalitetno učinjena. To je naš cilj, na tome ćemo ustrajati, ali i čekati povratnu informaciju. Svi oni branitelji koji unatoč novom Zakonu možda ne budu dobili odgovor na svoje pitanje, isti će moći dobiti u Ministarstvu branitelja, te njihov problem odmah ide u proceduru. – rekao je ministar branitelja Tomo Medved koji je tom prigodom pozvao sve branitelje kao i lokalnu samoupravu na suradnju, kako se braniteljskoj populaciji nikad više ne bi desilo ono što im se događalo od 1997. godine.

_MG_1827Tribina je završila odavanjem počasti na braniteljskom Spomen obilježju kod zgrade Policijske uprave u Virovitici gdje su svijeće zapalili predstavnici Ministarstva branitelja, Virovitičko- podravske županije, gradova Virovitica, Slatina i Orahovica, općina Virovitičko-podravske županije, Policijske uprave Virovitičko-podravske, Udruga proisteklih iz Domovinskog rata virovitičko-podravske županije, te ostali nazočni, koji su se nakon toga uputili u virovitički muzej gdje su posjetili Stalni postav Domovinskog rata. (www.icv.hr; bs; foto: Matija R.)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content