Održana 10. sjednica Strukovne grupe turizma ŽK Virovitica

Strukovna grupa turizma održala je svoju desetu sjednicu u utorak, 10. svibnja, u Dravskoj iži na Križnici, pod predsjedanjem Alena Fabčića, predsjednika. Članovi su raspravljali o aktualnom stanju u turizmu na području Virovitičko-podravske županije te je Turistička zajednica županije (TZ) predstavila svoje aktivnosti i dane su informacije o nastupu sudionika iz Hrvatske u organizaciji Odsjeka za turizam ŽK Virovitica na II. državnoj Kobasijadi, jednoj od najvećih gastronomsko-turističkih manifestacija u Mađarskoj.

Sjednici su prisustvovali Josip Mikolčić, pomoćnik direktora Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, koji je prisutne upoznao sa sveobuhvatnim aktivnostima i radom županijske TZ i Marinko Barčan iz TZ općine Pitomača koji je prisutne upoznao sa specifičnostima turističke ponude općine Pitomača.

Na području Virovitičko-podravske županije u 2015. godini boravilo je 11.308 turista, što je manje u odnosu na 2014. godinu za 12 posto te čini udio od 0,08 posto turista od broja svih koji su boravili u Republici Hrvatskoj.

U Virovitičko-podravskoj županiji ostvareno je 0,04 posto od ukupno ostvarenih noćenja u Hrvatskoj, odnosno 28.909 noćenja, od čega ostvarena noćenja domaćih turista čine 0,36 posto, a ostvarena noćenja stranih turista u županiji, čine 0,01 posto ostvarenih noćenja stranih turista u RH.

U 2015. godini, u odnosu na 2014., ostvareno je smanjenje od 8,6 posto noćenja, od čega je broj noćenja domaćih turista smanjen za 10 posto, a broj noćenja stranih smanjen je za 4,90 posto.

Nakon rasprave u kojoj su sudjelovali svi nazočni članovi Strukovne grupe turizma, s ciljem jačanja turističke potražnje, a time i povećanja ukupnog prihoda i broja zaposlenih, zaključeno je:

–       da se primarno sinergijskim djelovanjem objedini turistička ponuda Virovitičko-podravske županije i naprave turistički aranžmani za njenu ponudu,
–       kvaliteta usluge ponuda specifičnih jela i pića, gostoljubivost i srdačnost turističkog osoblja trebaju biti konstanta, što će povećati turističku tražnju, kao i izgradnja brze ceste Vrbovec II – Bjelovar – Virovitica – Barcs
–       nastupi na sajmovima i izložbama te nastupi u svim medijima trebaju biti konstanta s ciljem prepoznatljivosti županijske turističke ponude,
–       novoizdana brošura TZ Virovitičko-podravske županije izuzetno je kvalitetno napravljena i pridonijet će većoj zainteresiranosti potencijalnih turista i većoj turističkoj tražnji.

Prisutne se informiralo i o drugoj državnoj Kobasijadi održanoj u Pečuhu 15. travnja, na kojoj je posredstvom Odsjeka za turizam ŽK Virovitica, iz Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Požeško-slavonske županije, bilo  deset sudionika s 12 uzoraka. Kvaliteta je potvrđena osvajanjem četiri srebra i osam bronci.

Zaključeno je da će, temeljem upućenog poziva organizatora, biti omogućeno sudjelovanje svim zainteresiranim članicama, na trećoj državnoj Kobasijadi u Pečuhu 2017. godine. (hgk)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content