Putujuća izložba Anne Frank u OŠ Josipa Kozarca do 12. svibnja

U Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Slatini, u ponedjeljak 2. svibnja, otvorena je putujuća izložba „Anne Frank – povijest za sadašnjost“. Izložbu su otvorili ravnateljica škola Ksenija Vujanović Juras, pročelnik Ureda gradonačelnika grada Slatine Radenko Pavić i nastavnik povijesti Markan Lukić.

Izložba se sastoji  od tridesetak izložbenih panela koji sadrže brojne detalje iz života židovske djevojčice i njezine obitelji s kraja Drugog svjetskog rata, ali i aktualizira pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u suvremenom svijetu. Izložba je ostvarena u sklopu projekta Povijest za svijest, a organizatori su Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) i Kuća Anne Frank iz Amsterdama.

Djevojčica, u cijelom svijetu prepoznata kao simbol dječje žrtve holokausta, rođena je u Frankfurtu na Majni 1929. godine. Četiri godine poslije s obitelji seli u Amsterdam, nakon što u Njemačkoj na snagu stupaju protužidovski zakoni. Početkom okupacije Hitlerovih nacista, Frankovi sele u tajno skrovište, gdje Anne tijekom dvije godine piše dnevnik. U kolovozu 1944. zabilježen je zadnji zapis u dnevniku. Otkriveno je skrovište u kojem se s obitelji skrivala, petnaestogodišnja Anne umire u logoru, a jedini preživjeli član obitelji je Otto Frank, njezin otac, koji je i objavio dnevnik.

Posjetitelje će kroz izložbu voditi posebno obučeni učenici, volonteri na izložbi. Izložba je već obišla četrdesetak zemalja, a u Hrvatskoj je već bila u Zagrebu, Rijeci, Splitu,Osijeku, Čakovcu, Daruvaru, Bjelovaru,Vrgorcu, Zadru, Puli, Labinu, Opatiji, Slavonskom Brodu, Krku, Koprivnici i Varaždinu. Izložba Anne Frank – povijest za sadašnjost besplatna je i otvorena za javnost do 12. svibnja 2016. u prostorima OŠ Josipa Kozarca Slatina, N. Š. Zrinskog 2, gdje će se održavati i organizirani grupni posjeti za srednje i osnovne škole.(www.icv.hr, mt)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content