Štete od mraza na području Virovitičko-podravske županije procijenjene na 87.743.821,15 kuna

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, štete od elementarne nepogode mraza i niske temperature, koje su u razdoblju od 26. do 30. travnja 2016. godine na velikom području Republike Hrvatske uzrokovale značajne materijalne štete na poljoprivrednim kulturama, posebice voću, vinovoj lozi, žitaricama i povrtnim kulturama u ranim fazama razvoja procijenjene su, prema prvim službenim priopćenjima na 962.995.342,92 kn. Štete na voćnjacima i vinogradima kreću se u rasponu od 50 do 100 % prinosa, dok se štete na povrtlarskim kulturama i žitaricama kreću u rasponu od 30 do 70 posto.

Do sada je ukupno osamnaest županija proglasilo elementarnu nepogodu od mraza na područjima gradova/općina pogođenim ovom nepogodom. Na području Virovitičko-podravske županije, prema prvim priopćenjima, šteta od ove elementarne nepogode, procijenjena je na 87.743.821,15 kuna. Podatke od općina i gradova prikupljao je Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Virovitičko-podravske županije.
Podsjetimo, obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak 4. svibnja je donijela odluku o proglašenju elementarne nepogode MRAZ na području grada Virovitice te općinama Čačinci, Gradina, Lukač, Pitomača, Sopje, Suhopolje, Špišić Bukovica i Voćin.

Elementarna nepogoda je proglašena zbog vremenskih nepogoda uzrokovanih izrazito niskim temperaturama-mrazom, 26. travnja 2016. godine, a kojom su na navedenom prostoru nanesene velike materijalne štete na poljoprivrednim kulturama (ratarskim, povrtlarskim, industrijskim) i trajnim nasadima.

(www.vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content