Virovitički list: Mirjanu Peček, novu ravnateljicu Opće bolnice Virovitica čekaju veliki izazovi

Nakon što je Vlada RH 6. travnja donijela Odluku o obustavi postupka sanacije u 31 ustanovi u zdravstvu, Opća bolnica Virovitica prva je u Hrvatskoj koja je nakon obustave postupka sanacije imenovala novo Upravno vijeće i ravnateljicu. Upravo za ravnateljicu imenovana je Mirjana Peček, mag. oec., a njezinim dolasku u Viroviticu prethodio je profesionalan i kvalitetan rad, prepoznat trud na dosadašnjem radnom mjestu, ali i spremnost na nove izazove. Iako još uvijek nema uvid u pravo stanje u OB Virovitica i revizija je još uvijek u tijeku, neke promjene već su vidljive. Bio je to i naš povod za upoznavanje s novom ravnateljicom OB Virovitica.

Iako je u Virovitici i na mjestu ravnateljice Opće bolnice, još uvijek nismo dovoljno upoznati s tim tko je Mirjana Peček i otkuda dolazi?

– Dolazim iz Koprivnice. Radila sam u Općoj bolnici, dakle dolazim iz sustava zdravstva. U koprivničkoj bolnici radila sam 14 godina, od toga 11 godina u financijama i 4 godine u kvaliteti. Pružila mi se prilika za radno mjesto za koje sam smatrala da sam kompetentna osoba i javila sam se te smatram da ću svojim znanjem i iskustvom pridonijeti da Opća bolnica Virovitica izađe iz trenutnih poteškoća.

Kratko ste vrijeme na čelu bolnice. Zatečeno stanje nije baš idealno?

– Zatečeno stanje sve je osim idealnog. Bolnica je predana u sanaciju s 27 milijuna kuna. Sanacija je iznosila 29 milijuna kuna, a od tog iznosa plaćene su uglavnom obveze prema dobavljačima za potrošni medicinski materijal. Bolnicu smo zatekli s novih 34 milijuna kuna duga koji je nastao i zbog smanjenja limita koji je najvjerojatnije smanjivan po političkoj liniji. Trenutno u bolnici imamo reviziju i pregledavamo cjelokupno poslovanje za vrijeme sanacije. Revizija će trajati oko mjesec dana a onda ćemo dobiti konačne brojeve gdje i na što je potrošeno tih 34 milijuna kuna. Za vrijeme sanacijske upraviteljice Marijane Živko došlo je do smanjenja broja kreveta s 300 na 228, neki odjeli stavljeni su na možemo reći “stand by” i sada nastojimo pokrenuti te odjele i vratiti ih natrag u funkciju. To znači da od 1. lipnja mr. sc. Hrvoje Galić, dr. med. započinje s operacijama, a kad smo već kod otorinolaringologije, htjela bih napomenuti i da će dr. sc. Siniša Stevanović, dr. med. dolaziti dva puta mjesečno radi naših pacijenata, dakle, prvu i treću srijedu u mjesecu.

Za početak će imati samo ambulantu u vremenu od 16,30 do 19,30 sati. S obzirom na to da će se operirati tonzile, roditelji s djecom više neće morati ići u okolne bolnice. Ali svakako bih htjela da se počne i sa složenijim operacijama, na primjer operacijama štitnjače kako bismo operativu podigli na jednu višu razinu kad već imamo dva vrhunska liječnika. Uspjeli smo dobiti još jednog liječnika, a to je Dubravko Mišić, dr. med. spec. urolog koji dolazi iz OB Koprivnica. On će raditi ambulantu četvrtkom od 16 do 20 sati. Primat će dvadesetak pacijenata plus hitni pacijenti, a uskoro će se krenuti i s operativnim programom. Nastavlja se suradnja s doc. Damirom Kovačićem, dr. med. iz Osijeka koji će asistirati našim abdominalnim kirurzima kod složenijih operacija koje su inače rijetke u virovitičkoj bolnici.

Kakvo ste stanje zatekli na odjelima?

– Mogu reći da definitivno imamo nedostatak liječnika i dosta je složena situacija. Teško je organizirati proces rada. Tridesetak je liječnika na specijalizaciji i čeka se njihov povratak.
Čekaonice su redovito pune i to ispred svih ambulanti.

– Da. Nažalost liste čekanja takve su kave jesu. Nastojimo ih smanjivati. Jedan od kroničnih problema i to ne samo u virovitičkoj bolnici jest i nedostatak anesteziologa. Zasada imamo pet vanjskih suradnika kojima ćemo produžiti ugovor do kraja godine. Ugovor ćemo produžiti i vanjskom suradniku onkologu, kojega naša ustanova nema, kako naši teško oboljeli pacijenti ne bi morali putovati u Osijek ili Zagreb. Zato imamo ugovor s dr. Damirom Gugićem iz KBC-a Osijek koji dolazi jedanput tjedno i operirani pacijenti mogu primiti i kemoterapiju kod nas, dakle kao što sam ranije rekla, ne moraju ići u Zagreb ili Osijek. Pacijenti kod nas sve mogu napraviti osim zračenja. Mi ćemo svakako pokušati zatražiti aparat za zračenje preko EU fondova iako su šanse male jer takvi uređaji završavaju uglavnom u Kliničkim bolničkim centrima, a bolnice su primorane slati svoje pacijente u druge zdravstvene ustanove više razine.

Slušamo već dugo kako iz Hrvatske veliki broj medicinskih sestara odlazi u druge zemlje u potrazi za bolje plaćenim radnim mjestima. Je li to slučaj i s medicinskim sestrama iz virovitičke bolnice?

– Imamo zabilježene slučajeve odlazaka medicinskih sestara i tehničara, ali taj broj zasada nije zabrinjavajući. Što se pak liječnika tiče, mogu reći da su iz virovitičke bolnice otišla dva liječnika koja su zatražila godinu dana neplaćenog dopusta i nije poznato hoće li se vratiti.
Stanje u bolnici još se uvijek utvrđuje. Dio planova otkrili ste nam u ovom razgovoru. Koji su sljedeći potezi koje planirate poduzeti za dobrobit bolnice, svih njezinih zaposlenika i pacijenata?

– Mi imamo kvalitetno osoblje i nadam se da ćemo svi zajedno uspjeti dovesti bolnicu u red i financijski je konsolidirati. Sve poteškoće vidim kao izazov i spremna sam se s njima suočiti. – kazuje nam Mirjana Peček, ravnateljica Opće bolnice Virovitica. (www.icv.hr; bg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content