Cvjetnim korzom prošlo 1000 mališana obučenih u vilenjake, cvijeće, bubamare i leptiriće…

Bilo je to davne 1959. godine kada je skupina učenika orahovačke osnovne škole željela napraviti nešto u svom gradu što nigdje nema. Odlučili su obući u cvjetne kostime i prošetati središnjom orahovačkom ulicom i prozvali taj događaj Cvjetni korzo. I tako je krenula jedna od najvećih manifestacija kontinentalne Hrvatske, Orahovačko proljeće, koje danas ima nemjerljive razmjere. Cvjetni korzo je dakle sadržaj koji je stvorio Orahovačko proljeće i oduvijek bio i bit će njegov zaštitni znak. Ove godine cvjetni je korzo brojio preko 1000 sudionika, ponajviše djece iz orahovačkog dječjeg vrtića, čak 9 škola, uz domaću bile su tu škole iz mađarskog Harkanya te iz Čačinaca, Voćina, Zdenaca, Čađavice, Slatine, Gornjih Bazja i Borove te Društva naša djeca iz Mikleuša.

Cvjetnim su korzom prošle vile i vitezovi, leptirići, bubamare, sirene i mornari, Trnoružica, suncokreti i mnoštvo drugih sjajnih maštovitih uloga, a svoju veliku podršku dobili su i naši Vatreni za skorašnji EURO u Francuskoj jer je Orahovicom prošla grupa pod nazivom ”Uvijek uz Hrvatsku” koju su utjelovili učenici drugog razreda orahovačke osnovne škole. Tradicionalno se u povorci predstavilo i svih 15 kulturno umjetničkih društava, a sve su kao i uvijek predvodili članovi Puhačkog orkestra DVD-a Orahovica i branitelji s orahovačkog područja noseći zastave. U samom srcu Orahovice kod kružnog toka Cvjetnu su povorku svečano otvorili orahovački gradonačelnik Josip Nemec, saborski zastupnik Josip Đakić, obnašateljica dužnosti župana VPŽ Sanja Bošnjak i pomoćnica ministra turizma.

Povorku je tradicionalno čuvala gradska garda iz Crkvara, a njen zapovjednik Ivan Grgurić predao je gradonačelniku Nemecu i prepoznatljivi prijavak. Orahovačko proljeće se Cvjetnim korzom još jednom potvrdilo kao najljepše proljeće. Neuništivi i najljepši dječji osmjesi i veselo skakutanje, čak 20 košara sa cvijećem simbolima bogatstva prirode te na kraju slavonska nošnja kao istinski čuvar narodne baštine, sve to u jednom, jedinstvenom Orahovačkom proljeću. (www.icv.hr; vg)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content