Na današnji dan: 27. lipnja

Tenk zdrobio crvenog Fiću u Osijeku
Na današnji dan 1991. godine dogodio se u Osijeku jedan od najzapamćenijih događaja iz Domovinskog rata. Crvenog Fiću osječkih registracijskih oznaka bezobzirno je pregazio tenk T-55 Jugoslavenske narodne armije, pri prolasku gradom. Tenk težak preko 40 tona kao od šale je smrskao Fiću od 0.6 tona. Incident se dogodio na raskrižju Vukovarske i Trpimirove (tada Kleinove) ulice u Osijeku, a Fiću je na put tenku hrabro dovezao Branko Breškić, hrvatski branitelj koji više nije među živima. Čitav događaj snimile su kamere HTV-a, a snimka je ubrzo obišla svijet. Zanimljivo je da su se Branko Breškić i vozač navedenog tenka Josip Ilić kasnije imali priliku upoznati, na inicijativu Hrvatske televizije. Josip Ilić bio je iz jednog mjesta pored Županje, a u međuvremneu je također preminuo. U povodu 20. obljetnice događaja, postavljen je 2011. godine u Osijeku na raskrižju Vukovarske i Trpimirove spomenik koji prikazuje crvenog Fiću kako gazi tenk, upućujući time na činjenicu da je maleni David često jači od Golijata.

Osnovana Dubrovačka republika
Na današnji dan 1358. godine osnovana je Dubrovačka Republika. Venecija je Zadarskim mirom izgubila otoke i gradove od Kvarnera do Drača, a Dubrovnik je priznao vlast hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika I. Anžuvinca. Višegradskim ugovorom regulirani su odnosni između Dubrovačke Republike i kralja koji je primao godišnji danak od 500 dukata, a zauzvrat se nije miješao u unutarnje poslove Republike. Ukinuta je početkom 1808.

Otvorena prva svjetska nuklearna centrala za opskrbu električne mreže u Obninsku
Na današnji dan 1954. godine otvorena je prva svjetska nuklearna centrala za opskrbu električne mreže. Njena je lokacija u ruskom gradu Obninsku oko 100 kilometara jugozapadno od Moskve. Obninsk se nalazi u blizini Malojaroslaveca, gdje se održala bitka između Napoleonovih snaga i Rusa pod vrhovnim zapovjedništvom maršala Kutuzova. Nedaleko od prve nuklearne centrale nalazi se i rodno mjesto poznatog sovjetskog maršala Žukova – najodlikovanijeg vojnog zapovjednika u povijesti SSSR-a (četverostruki heroj Sovjetskog Saveza). Tijekom četiri godine, centrala u Obninsku bila je jedina u SSSR-u, sve dok nije sagrađena još jedna u Sibiru. Centrala u Obninsku bila je za današnje pojmove male snage – svega 6 megavata. Zanimljivo je da je radila od 1954. pa sve do 2002. godine – gotovo punih 48 godina. Inače, SAD je kasnio oko 4 godine za SSSR-om u pogledu prve nuklearne električne centrale priključene na mrežu. Naime, prva je u SAD-u bila nuklearna elektrana u mjestu Shippingportu u Pennsylvaniji, nedaleko od Pittsburgha, pokrenuta 1958. godine.

Preminuo Dragutin Tadijanović
2007. godine preminuo je Dragutin Tadijanović, hrvatski pjesnik. Dragutin Tadijanović rođen je 4. studenoga 1905. godine u Rastušju, kod Slavonskog Broda, kao najstariji sin zemljoradnika Mirka Tadijanovića i Mande. Polazio je Nižu pučku školu u susjednom selu Podvinju i u Slavonskom Brodu dva razreda Više pučke škole, a od 1918. godine Realnu gimnaziju. Od jeseni 1920. godine, stanujući u brodskom samostanu, kao učenik petog razreda gimnazije, piše pjesme. U Zagrebu je na Gospodarsko-šumarskom fakultetu upisao studij šumarstva, ali je kasnije prešao na Filozofski fakultet (povijest južnoslavenske književnosti i filozofija 1928. godine). Diploma Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izdana mu je 1937. godine. Prvu pjesmu (Tužna jesen) objavio je u đačkoj “Omladini” 1922. godine pod pseud. Margan Tadeon, a pod svojim imenom počinje objavljivati 1930. godine u “Književniku” i “Hrvatskoj reviji”. Objavio je oko 500 pjesama u dvadesetak zbirki, a priredio je i nekoliko izdanja svojih izabranih i sabranih djela.
Osnovana Dubrovačka Republika
Na današnji dan 1358. osnovana je Dubrovačka Republika. Venecija je Zadarskim mirom izgubila otoke i gradove od Kvarnera do Drača, a Dubrovnik je priznao vlast hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika I. Anžuvinca. Višegradskim ugovorom regulirani su odnosni između Dubrovačke Republike i kralja koji je primao godišnji danak od 500 dukata, a zauzvrat se nije miješao u unutarnje poslove Republike. Ukinuta je početkom 1808.

Otvorena nova dionica Autoceste A1 od Dugopolja do Šestanovca
2007. godine otvorena je nova dionica Autoceste A1 od Dugopolja do Šestanovca, dužine 37 kilometara.

Američka tenisačica šokirala Wimbledon bijelim pripijenim kombinezonom
Bivša američka tenisačica Anne White šokirala je gledatelje i organizatore tradicionalno konzervativnog Wimbledona 1985. White se na terenu pojavila u bijelom pripijenom jednodijelnom kombinezonu s dugim rukavima i dugim nogavicama. Meč je prekinut zbog mraka nakon drugog seta, a glavni sudac ju je sutradan zamolio da odjene nešto prikladnije.

Muhammad Ali objavio treći prekid svoje boksačke karijere
Legendarni boksač Muhammad Ali 1979. je službeno objavio svoj treći prekid karijere. Iako je rekao da povratka ovoga puta sigurno neće biti, u ring se vratio nedugo nakon toga i upisao poraz od Larryja Holmesa.

Bill Gates povukao se s mjesta direktora Microsofta
Bill Gates povukao se 2008. s mjesta direktora Microsofta. Mjesto je prepustio Rayu Ozzieju i Craigu Mundieju kako bi se mogao više posvetiti zakladi Bill & Melinda Gates Foundation. U Microsoftu je i dalje aktivan, ali ima nepuno radno vrijeme.

Rođena Khloe Kardashian
1984. godine rođena je Khloe Kardashian, reality zvijezda, poslovna žena, modna dizajnerica, pisac, glumica i voditeljica. Najviše se istaknula kao član obitelji Kardashian sudjelujući u reality showu “Ukorak s Kardashianima”.

Rođen Tobey Maguire
1975. godine rođen je Tobey Maguire, američki filmski glumac. Tobey Maguire osvojio je s filmom “Pleasantville” nagradu Saturn u kategoriji najbolje izvedbe mladog glumca/glumice. Istu nagradu dobio je za ulogu u filmu Spider-Man 2, u kategoriji najboljeg glumca.

Rođena Hellen Keller
1880. godine rođena je Hellen Keller, američka književnica i aktivistica. Od djetinjstva je bila slijepa i gluha. Nakon dugotrajnog procesa uspjela je naučiti sporazumijevati se s okolinom te završiti školu. Naučila je nekoliko stranih jezika, a u učenju je iskazala izvanredan smisao za književni i znanstveni rad. Doktorat iz filozofije je obranila na Radcliffe Colledgeu.
Zbog toga je postala jednom od najpopularnijih ikona američke popularne kulture i simbol invalida koji uspijevaju prebroditi svoju hendikepiranost. Kasnije je djelovala kao socijalna radnica.

(www.icv.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content