Komemoracija u povodu 71. obljetnice od stradanja hrvatskoga naroda u Slatinskom Drenovcu

U prigodi obilježavanja 71. obljetnice od stradanja hrvatskog naroda u Slatinskom Drenovcu, pod pokroviteljstvom Općine Čačinci i Virovitičko-podravske županije, organizirana je komemorativna svečanost koja je održana na mjesnom groblju u Slatinskom Drenovcu, kod spomenika žrtava. Nekoliko stotina ljudi okupilo se na komemoraciji u povodu 71. obljetnice od stradanja hrvatskoga naroda u Slatinskom Drenovcu. Kod križa mučenika održana je sveta misa koju je predvodio biskup Antun Škvorčević, gdje je prije početka svete mise upriličeno i polaganje vijenaca.
U sjećanje na žrtve komunističkog režima, članovi udruge maratonaca „Glasnici istine“ Virovitičko-podravske županije sudjelovali su u utrci koja se trčala od Četekovca do Slatinskog Drenovca u dužini od 14 km. Uz maratonce, iz Četekovca do Slatinskog Drenovca u spomen na drenovačke žrtve, pješačili su i članovi županijske HVIDR-e RH.
Prisutnima su se na centralnoj komemorativnoj svečanosti obratili domaćin Mirko Mališ, načelnik općine Čačinci, predstavnik udruge Hrvatski domobran Miroslav Gazda, izaslanik prvog potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske, saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Ðakić koji je u emotivnom govoru prozvao počinitelje ovih strašnih zlodjela ogorčen jer su ubijani civili, žene i djeca, a vojnike se, rečeno je, ubijalo bez suđenja, a sve u sjenci komunističkog režima. Među 900 masovnih grobnica je i ova katakomba u kojoj je svojedobno pronađeno 464 kostura, a mnoge su lubanje imale prostrijelne rane što potvrđuje pretpostavke kako su ove žrtve likvidirane iz neposredne blizine.
Slatinski Drenovac bio je veliko gubilište hrvatske vojske i civila. Tu je stolovao prijeki vojni sud Šeste korpusne vojne oblasti kao i prijeki vojni sud za područje Slatine. U njemu su, među ostalima, ubijeni orahovački i slatinski župnici Ivan Đanic i Julije Burger i Julije Buerger, strijeljani pod optužbom da su ‘pod okriljem svećeničkih halja služili mrskom okupatoru’. U to isto vrijeme u Čačincima je nakon rata ubijen i župnik Augustin Duković.
Skupu su uz veliki broj prisutnih bili nazočni predstavnici susjednih općina i gradova, kao i Sanja Bošnjak, obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije. (www.cacinci.hr)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content