Projekt „Sveci naše crkve sv. Roka“

Sveti, nedodirljivi, strastveni ljudi, savršeni u ljubavi prema Bogu i ljudima. Biti svetac nije privilegija savršenih već običnih ljudi koji u malim djelima pokazuju zanimanje i ljubav prema običnom čovjeku.

Počevši s tim mislima minule školske godine u Katoličkoj osnovnoj školi koja po prvi put i započela s radom u Virovitici, krenuli smo s projektom „Sveci naše crkve sv. Roka“. Župnu crkvu krasi bogatstvo baroknog interijera s pripadajućim kipovima svetaca kojih uistinu ima znatan broj. Župna je crkva posvećena sv. Roku zaštitniku od kuge. Za vrijeme turske okupacije u ovim našim krajevima je vladala kuga pa su se Virovitičani zavjetovali da će sagraditi veliku crkvu koja će biti zidana i posvećena sv. Roku. Unutrašnjost crkve pravi je biser franjevačkog baroka u ovom dijelu Hrvatske. Crkvu krasi glavni oltar s osam pokrajnjih oltara, propovjedaonica, faldistorij i sakristija.

Cilj je projekta cjelovitije upoznati svece u župnoj crkvi u Virovitici. Posebno nam je želja senzibilizirati učenike za otvorenost prema svecima kao uzorima prema kojima mogu graditi svoj život i naučiti što su to trajne vrijednosti. Živimo u vremenu koje obiluje prolaznim osobnostima bez temeljnih vrednota tolerancije, poštivanja, pomaganja, iskrenosti, pravednosti, poniznosti i uljudnosti. Sveci su nam tako najbolji uzori iz kojih crpimo vrijednosti za odgoj naših učenika.

Kroz razne aktivnosti tijekom cijele godine predstavit ćemo učenicima osnovne činjenice o svecima, njihov životopis, simboliku i blagdan. Učenici će uz našu pomoć izraditi knjižicu o svecima kao podsjetnik na ovaj naš zajednički godišnji projekt i uspomena na svece župne crkve Sv. Rok.

Nositelji projekta su učiteljica Violeta Drvenkar i vjeroučiteljica Kristina Kranjčević te učenici 1. razreda Katoličke osnovne škole u Virovitici.

(www.skolskiportal.hr)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content