Svetkovina Presvetoga Srca Isusova u Slatini

„Danas je blagdan Presvetog Srca Isusova. Župna spomenica i župne knjige bilježe da se je 1918. godine u Slatini više od 200 obitelji stavilo pod zaštitu Srca Isusova. Nadalje, bilježi se, da je 1920. godine u Slatini osnovana Udruga djevojaka pod nazivom Srca Isusova koje su odlučile živjeti čistoću prije braka , sebe i svoj život staviti pod zaštitu Srca Isusova i promicati pobožnost božanskog srca. 1922. godine osniva se i Udruga mladića. I djevojaka i mladića bilo je više od dvjesto, bilježi župna spomenica. I oni dadu ista obećanja kao i Udruga djevojaka. Poslije dolazi Drugi svjetski rat i tada zaslugom župnika Julija Bürgera i hrvatskog pjesnika Vladimira Nazora u Slatinu dolazi Družba sestara Presvetog Srca Isusova.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata župnik Julije Bürger, koje je zajedno sa više od 500 drugih pogubljen u Slatinskom Drenovcu, spašava kip Srca Isusova iz Slatinskog Drenovca i donosi ga u Slatinu gdje ga Slatinčani čuvaju do danas. I, možemo kazati, da je to najdragocijenija stvar koju posjedujemo. Ispred njega se godinama izljevaju ponizne i skrušene molitve a nosi se u Zavjetnoj procesiji . Presveto Srce Isusovo drugi je zaštitnik naše Župe a današnji dan i Zavjetni je dan Grada Slatine. Ako malo promatramo povijest vidimo kako smo vezani čvrsto za Srce Isusovo i od njega se ne trebamo i ne želimo nikada odvojiti. Na nama je sada da pobožnost prema Srcu Isusovu nastavimo i prenesmo našim najmlađim. U tom smilsu želio bih večeras pozdraviti ali i pohvaliti naše ovogodišnje prvopričesnike, njih 60, koji će u nedjelju primiti, baš u znaku Presvetog Srca Isusova, sakramenat Prve pričesti.

Danas je poseban dan za naš grad, za našu župu ali poseban dan za naše sestre Srca Isusova koje djeluju u Slatini. Čestitam vam u svoje osobno ime u ime svećenika, u ime svih vjernika, drage sestre, čestitam vam vaš dan jer je vaša pobožnost i sve što činite, usmjereno, usredotočeno na Srce Isusovo. Ujedno izražavam zahvalnost, u ime svih nas, za sve ono dobro, lijepo i plemenito što ste učinili, što činite i što ćete učiniti na prostorima naše Župe i našega kraja. Hvala dragom Bogu za današnji dan, hvala velečasnom Branku Gelemanoviću, koji je župnik u Siraču, i danas je predvodio kod nas svetu misu, a kod kojega sam bio kapelan dvije godine gdje sam bio poslan kako bih naučio kako se postaje župnik te sam iz Sirača došao u Slatinu. Hvala velečasni i hvala svim svećenicima koji su ispovijedali, hvala svima vama koji ste se na bilo koji način uključili da ova naša proslava i zavjetni dan bude lijep i dostojanstven. U najvećem dostojanstvu i pobožnosti krenut ćemo u procesiji gradskim parkom zajedno sa zavjetnim kipom Srca Isusova.„

Bile su to riječi velečasnog Draga Hrgića, župnika Župe svetog Josipa u Slatini a koje je izrekao nakon Mise a prije Zavjetne procesije. Nakon povratka u crkvu svetog Josipa velečasni Branko Gelemanović blagoslovio je sve vjernike sa željom da imaju srca jedni za druge i ljubavi jedni za druge. (www.icv.hr; žf)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content