Udruga antifašističkih boraca i antifašista Virovitica obilježila Dan antifašističke borbe

U povodu Dana antifašističke borbe predsjednica Udruge antifašističkih boraca i antifašista Virovitice položila je cvijeće i zapalila svijeću na Gradskom groblju u Virovitici kraj spomen obilježja Narodno-oslobodilačkoj borbi, palim borcima i žrtvama ustaško-fašističkog terora.

“Današnja Hrvatska ne bi postojala da nije bilo hrvatskih partizana jer je građena na snažnim temeljima antifašizma. Antifašizam nije floskula kako to neki danas govore, već činjenica koju nitko i nikada ne može pobiti. Na nama je da čuvamo spomen na slavne dane pokreta otpora i veličanstvenu pobjedu savezničke alijanse u protiv nacizma”, rekla je Vesna Hercigonja.

Dan antifašističke borbe je državni blagdan u Republici Hrvatskoj i obilježava se 22. lipnja u znak sjećanja na dan kada je 1941. u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.

Nacistička je Njemačka ujutro 22. lipnja 1941. napala Sovjetski Savez u operaciji pod kodnim nazivom Operacija Barbarossa. Time je poništen pakt Ribbentrop-Molotov o nenapadanju između te dvije sile. Zbog novonastalih okolnosti pripadnici Komunističke partije u Sisku našli su se u opasnosti, te su se iz grada povukli u okolicu – najprije u selo Žabno, a potom u šumu Brezovica kraj Siska. Ondje su osnovali Prvi sisački partizanski odred, koji od prvih dana izvodi diverzije, osobito na željeznici.
Odred je tada imao 77 boraca, a predvodili su ga zapovjednik Vlado Janjić-Capo i komesar Marijan Cvetković, a njegov pripadnik bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko. Kako su u odredu većinom bili Hrvati, borilo se uglavnom na hrvatskom području.

Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U postrojbama Narodnoooslobodilačke vojske (NOV) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa NOV-a.
Dan antifašističke borbe obilježava se na dan 22. lipnja od stjecanja neovisnosti Republike Hrvatske.

(Udruga antifašističkih boraca i antifašista Virovitice)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content