Udruga općina u RH nezadovoljna smjerom promjena Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi

Prezentacija „Smjer promjena Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi“ s kojom su predstavnici Udruge općina u Republici Hrvatskoj upoznati u petak 3. lipnja u Ministarstvu uprave, i koja je dostavljena svim općinama u državi, ocijenjena je na sjednici Upravnog odbora ove udruge istoga dana parcijalnim i površnim, nedovoljno stručno obrazloženim, čak i neozbiljnim dokumentom.

Udruga općina mišljenja je da je reforma lokalne samouprave složen, dugotrajan i nadasve ozbiljan proces kojem treba pristupiti studiozno – baš kao što su tri nacionalne udruge lokalne samouprave prošle godine pristupile izradi Strategije regionalnog razvoja koja bi se se trebala inkorporirati i u izmjene ovog zakona. Jednoglasni otpor načinu na koji je nadležno ministarstvo pristupilo reformama sažet je u jednu upitnu rečenicu: „Kako je moguće cijeli život ljudi u lokalnim zajednicama smjestiti na desetak stranica power point prezentacije?“

Nakon iznesenih brojnih primjedbi na gotovo svaku stavku teksta prijedloga, predsjednik Udruge općina Đuro Bukvić pozvao je na hitne zajedničke konzultacije Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Udruge općina s namjerom traženja široke javne rasprave o svim problemima koji dotiču lokalnu samoupravu u statusnom, financijskom i političkom pogledu. (uorh)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content