Upoznajte Katoličku klasičnu gimnaziju u Virovitici

Katolička klasična gimnazija u želji da pomogne učenicima osmih razreda u izboru svojeg budućeg školovanja, ali i da progovori njihovim roditeljima i široj javnosti o sebi objavila je „Odgojno-obrazovni projekt Katoličke klasične gimanzije s pravom javnosti u Virovitici“. To je jedinstven dokument koji je u svojoj osnovi jednak za sve katoličke škole u Republici Hrvatskoj, ali koji kroz dodatne sadržaje ocrtava posebnosti Katoličke klasične gimnazije u Virovitici.

Svojim čitateljima dokument progovara o povijesti škole, smjernicama koje škola nastoji ostvarivati danas i o identitetu škole koji je prepoznat kod mnogih naših sugrađana, ali još uvijek nedovoljno jasan. Dokument objašnjava pojam „Odgojno-obrazovne zajednice“ koju sačinjava vedro školsko ozračje, nastavnici, drugačiji međusobni odnosi koje škola nastoji izgrađivati. Često istican izričaj u javnosti „individualni pristup učeniku“ dokument jednostavnim rječnikom izlaže čitatelju te tako objašnjava njegovu važnost i posebnost. Katoličke škole, a i sam dokument, posebno naglašavaju važnost uključenosti obitelji u školski život učenika što škola svojim djelovanjem nastoji poticati. Poseban naglasak kroz dokument škola stavlja na odgojni element koji je zanemaren u srednjim školama, a važan u razvoju svake mlade osobe. Dokument objašnjava važnost ravnoteže između slobode i discipline, uvažavanje autoriteta i međusobno poštovanje, odgojna pravila, dužnosti, obveze i pravila svih osoba uključenih u nastavni proces.

Svojim devetogodišnjem djelovanjem Katolička klasična gimanzija s pravom javnosti u Virovitici unijela je različitost u obrazovanje našeg kraja, jednu drugačiju odgojno-obrazovnu ponudu. Mnogi naši sugrađani s oduševljenjem i radošću prate i sudjeluju u radu škole. Za sve one kojima je jedna ovakva škola nepoznanica, škola kroz dokument „odgojno-obrazovni projekt“ pobija predrasude i netočne navode te progovara o sebi i svojem djelovanju potpuno otvoreno.

Dokument će u tiskanom izdanju u ograničenim količinama biti dotupan javnosti, a digitalni oblik dokumenta dostupan je na mrežnoj stranici škole.

(www.icv.hr, kkg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content