Virovitički list: Skromna šesteročlana obitelj Car iz Velike Črešnjevice treba pomoć

Šesteročlana obitelj Car iz Velike Črešnjevice živi u maloj trošnoj kućici gdje treba još dosta ulaganja da bi se stvorili uvjeti za bolji život. Otac Božidar Car prije više od deset godina imao je moždani udar što ga je primoralo na invalidsku mirovinu. Otada je onemogućen u financijskom zbrinjavanju svoje obitelji. No ni nakon toga život ih nije mazio. Nakon tri prekrasne i zdrave curice dobili su još jednu prekrasnu curicu Anu, koja je rođena s Wolf Hirschhorn sindromom. Zbog tog poremećaja Ana ne hoda, ne govori, ne hrani se na usta, do treće godine imala je sondu za hranjenje,a sada joj je postavljena kirurška stoma (PEG). Uz spomenuti poremećaj Ana ima i epileptične napadaje koji uzrokuju dodatne probleme i gušenje te ju u tim neprilikama moraju hitno voziti u bolnicu.

carSVE JE U BOŽJIM RUKAMA, SAZNANJA NEMAMO NIKAKVIH, POSTOJE SVEGA TRI TAKVA SLUČAJA U HRVATSKOJ, UKLJUČUJUĆI ANU

Osim hitnih odlazaka u bolnicu odlaze i na redovite kontrole te isprobavanje lijeka koji bi joj spriječio napade. No na pitanje hoće li Ana ikada moći govoriti ili hodati, otac Božidar odgovara:

– Sve je u Božjim rukama. Saznanja nemamo nikakvih; postoje svega tri takva slučaja u Hrvatskoj, uključujući Anu.

Prilikom reakcije na lijek Ani se stanje pogorša te mora ostati u bolnici.

– Ovo je bio već treći pokušaj isprobavanja novog lijeka na koji je imala reakciju. Postoje još samo dva lijeka kojima se mogu pokušati spriječiti napadi. Nekada idemo čak tri puta tjedno u Zagreb i još i u Viroviticu. U posljednja dva tjedna imala je dva lakša napada koja su se mogla klizmom riješiti kod kuće, a zbog lijeka je sada imala napade zbog kojih je morala ostati u Zagrebu u bolnici. – kaže otac Božidar Car.

Ana mora biti pod nadzorom svake sekunde te je majka uz nju i kao njena njegovateljica prima naknadu u iznosu od 2 500 kuna.

– Od svoje mirovine, nakon obračuna kredita, dobijem oko 800 kuna mjesečno. Troškovi putovanja i lijekova veći su od 1 000 kuna mjesečno te dobivamo još dječji doplatak i nekako se snalazimo, ali najveći je problem smještaj. Premala nam je kuća, jako nam je tijesno, trebala bi nam još jedna prostorija koju nemamo mogućnosti sami financirati. – rekao je skromni otac Božidar.

Obitelji Car svaka je pomoć dobro došla kako bi si uredili tu jednu prostoriju, a svi koji su voljni pomoći mogu im se javiti na njihovu adresu: Velika Črešnjevica 242 ili na broj mobitela: 098/197-1441. (www.icv.hr; žđ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content