Virovitičko-podravsku županiju poharalo nevrijeme

Tijekom subote, nedjelje i ponedjeljka područje VPŽ isto kao i veći dio unutrašnjosti nije bio pošteđen lokalno i izraženijih atmosferskih aktivnosti/razvoja.

Zadnji toplinski val koji smo imali zagrijavao je podlogu, a zahvaljujući osjetno hladnijem i vlažnijem zraku po visini koji je počeo pritjecati od subote i hladnoj fronti koja je preko VPŽ i ostatka unutrašnjosti prošla tijekom ponedjeljka atmosfera je „buknula“.

Lokalno su iznad VPŽ grmljavinski pljuskovi bili izraženiji, nerijetko praćeni tučom, jakim do olujnim vjetrom promjenjiva smjera, izraženim grmljavinskim aktivnostima te obilnijom količinom oborine (kiše) u kratkom vremenskom periodu. Iznad većeg dijela VPŽ od subote do ponedjeljka palo je od 10 do 50 mm kiše, lokalno i više!

k7ktjrtrhrthrhrPred nama je mirnije vremensko razdoblje.

Tijekom današnjeg dana ispratili smo prvu ovosezonsku ljetnu frontu „hladnu frontu“. Od sutra se atmosfera polako stabilizira, tlak zraka postupno će rasti, vjetar okretati na južne smjerove uz postupan porast temperature zraka.

Od četvrtka ćemo ponovno imati neugodno sparne i tople noći, i vruće dane. Južno strujanje koje očekujemo tijekom petka i subote lokalno bi moglo za posljedicu imati dnevni razvoj naoblake (konvekcijsku naoblaku).

Kratkotrajni grmljavinski pljuskovi neka ne iznenade osobito sredinom dana i tijekom poslijepodneva.

Sunaca će ipak biti više nego oblaka i lokalnih nestabilnosti. Sunčane naočale i zaštitne sunčane kreme svakako potrebite. Jutarnje temperature zraka očekujemo od +18°C do +22°C. Najviše dnevne od +29°C do +33°C. Vjetar slab do umjeren promjenjiva smjera. UV indeks visok i vrlo visok. (www.icv.hr, kp; foto: Matija R. i Kristijan P.)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content