Štete uslijed tuče u orahovačkom kraju su ogromne…

Nema onoga kome ne bi kndela staja u grlu ili čak suza potekla kada vidi nesretne ljude u orahovačkom kraju nakon doživljenih ogromnih šteta. Obišli smo dvije obitelji u prigradskom naselju Stara Jošava, Udovčić i Boljkovac. Stanislav Udovčić ima velike nasade malina i krastavaca te ponešto soje i kukuruza. Led mu je sve stukao:

– A šta možemo, taman su mi susjedi hvalili krastavce kako su prekrasni ove godine, a mi to sve radimo obiteljski, ulažemo ogroman trud i onda u pola sata sve netragom nestane. Prijavili smo štetu u Gradskoj upravi, rečeno je da će biti proglašena elementarna nepogoda pa ćemo vidjeti. No, trud nam ništa ne može vratiti, ali protiv toga se ne može. – kaže Stanislav. Šećući kroz uništenu bašću i njivu Udovčićevih, teško je bilo za vjerovati viđenom. Suze u očima Stanislavove supruge Đurđice kada smo ušli u krastavce:

– Možete me jedini slikati kako plačem, što da vam kažem. Djeca, suprug i ja smo danima radili u bašći i na njivi, na krastavcima posebno i sada nemamo ništa, duša mi plače. A maline su također totalno potučene, sve i jedan plod je udaren, a samo dan prije smo imali veliku narudžbu. Od toga dijelom i živimo pa nam je sada još teže. Probat ćemo spasiti što se spasiti da, ali teško je da je išta moguće. – kaže Đurđica.

Ivo Boljkovac proveo nas je kroz svoj kukuruz, ječam i zob. Sve je na zemlji, posebno kukuruz:

– Bio je nekih pola metra, a sada se jedva vidi iz zemlje. U vrijeme nevremena nisam čuo da se pucaju rekete, to mi je čudno jer bi nam to puno pomoglo. Voda se slijevala sa svih strana, kiša je nemilice padala nekih sat vremena, no kamo sreće da je samo kiša pala, ne bi bilo većih problema. Ali onda je ”sastavio” led, oblak je izgledao kao pijavica. Nakon što sam susjedu pomogao ispumpati podrum, kada smo se malo smirili, odmah sam pohitao na njivu i imao sam što vidjeti. Sve na zemlji, potučeno…. Jedan dio sam ponovno preorao pa ću pokušati posaditi novi kukuruz i što bude.- kaže Ivo Boljkovac koji je prstom pokazivao stradale njive svojih susjeda i sumještana.

(www.icv.hr, vg; foto: Vladimir Grgurić)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content