Virovitičko-podravska županija vodeća je u projektima navodnjavanja u RH

U Hrvatskoj trenutno imamo oko milijun hektara poljoprivrednog zemljišta. Od navedenog, navodnjava se samo 10.000 hektara, odnosno 1 posto. Zabrinjavajuć je to podatak s obzirom na prirodne – vodne resurse, mnogobrojne rijeka, a posebno onih koje se nalaze uz plodnu nizinu – Dravu, Savu i Dunav. No, Virovitičko-podravska županija ide u drugom pravcu i hrvatski je lider po projektima navodnjavanja. I kada se u rujnu, jer se tako očekuje, otvori sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška vrijedan više od 60 milijuna kuna čime će se vodom iz rijeke Drave navodnjavati 1.280 hektara površine, bit će to snažan ”vjetar u leđa” za ostale projekte.

Prema obradivim površinama, u odnosu na broj stanovnika, Virovitičko-podravska županija je prva u Hrvatskoj, jer ovdje oranične površine zauzimaju 6,8 posto svih hrvatskih oraničnih površina. Zbog toga što je i poljoprivredno orijentirana županija, prepoznata je činjenicu da je poljoprivreda grana na kojoj se temelji njena budućnost, a navodnjavanje je zasigurno dio te priče.

Ove će se godine, u rujnu, u Virovitičko-podravskoj županiji, otvoriti najveći sustav navodnjavanja u RH – Sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška. Radi se o površini veličine 1.280 hektara površine koja se nalazi uz rijeku Dravu, čija će voda navodnjavati plodna slavonska polja.

Više u novom broju Virovitičkog lista…

(www.vpz.hr)