U 3 jedinice: Evo rezultata dosad najtočnije ankete, 2×1 komunikacije

Agencija 2×1 komunikacije provela je računalom potpomognuto brzoglasno istraživanje CroElecto po izbornim jedinicama. U svakoj izbornoj jedinici uzorak je 670 osoba. Prve tri obrađene izborne jedinice su prva, četvrta i peta

Nakon 3 obrađene izborne jedinice HDZ ispred NK za 6 mandata, Most prolazi u svakoj od te tri, Živi zid prolazi u prvoj a mogao bi čak i do dva mandata, HDZ ukupno gledajući popravlja prošlogodišnji rezultat, Bandić zasad bez mandata. U četvrtoj i petoj anketa pokazuje veliku prednost za HDZ, no zbog statističke greške, moguće su korekcije u broju mandata, u slučaju da još neke stranke prijeđu izborni prag.

Agencija 2×1 komunikacije provela je računalom potpomognuto brzoglasno istraživanje CroElecto po izbornim jedinicama. U svakoj izbornoj jedinici uzorak je 670 osoba. Prve tri obrađene izborne jedinice su prva, četvrta i peta.

Prva izborna jedinica

U prvoj izbornoj jedinici, gdje se sastaju Zoran Milanović i Andrej Plenković, Narodna koalicija, prema raspoloženju ispitanika, osvaja 34,11%, odnosno šest sigurnih mandata.

Slijedi je HDZ s 27,93% i pet mandata. Treća stranka po snazi je Most s 13%, čiji tehnički ministri Vlaho Orepić i Davor Romić, osim ako preferencije ne promijene redoslijed, mogu računati na mandate.

Živi zid također prelazi prag sa svojih 8,74% i osvaja siguran mandat. Bandićevih 4,69% pokazuje se zasad nedovoljnim za ulazak u Sabor iz ove izborne jedinice, a donosi mu peto mjesto.

Šesta je pravaška koalicija okupljena oko HSP AS-a s potporom od 3,8%. Rezultati se odnose na 70% ispitanih koji su najavili pristupanje izborima.

2CroElecto, raspodjela mandata, I. izborna jedinica

Četvrta izborna jedinica

U IV. izbornoj jedinici, uz nešto manju izlaznost u odnosu na prvu jedinicu, ispitivanje pokazuje sljedeće rezultate. HDZ s 40,91% odnosi čak sedam mandata.

Narodna koalicija upisuje 22,06% i osvaja 4 mandata. Koalicija HDSSB-a i HKS-a s 11,95% može računati na dva mandata. Mandat bi mogao potvrditi i Most koji s 8,96% također potvrđuje siguran mandat.

Blizu izbornog praga ovdje je i HSP AS sa 3,90%, čiju listu predvodi Ante Đapić. Ne zaostaje mnogo niti Živi zid koji ima 3,67% potpore u ovoj slavonsko-baranjsko-podravskoj jedinici.

3CroElecto, raspodjela mandata, IV. izborna jedinica

Peta izborna jedinica

V. izborna jedinica koja obuhvaća tri slavonske županije svojevrsna je utvrda HDZ-a i prema svemu sudeći to se ne će promijeniti na ovim izborima.

HDZ uživa potporu 46% ispitanika, a preračunato u mandate to bi značilo 8 mjesta u Saboru, od čega 7 sigurnih. Narodna koalicija uzima četiri sigurna mandata i uživa povjerenje 23,88% ispitanih osoba.

Treća lista, ujedno i posljednja koja prelazi izborni prag, je Most koji ponavlja mandatni učinak iz prošloga izbornog ciklusa. Povjerenje mu iskazuje 11,94% ispitanih. Borba za četvrto mjesto vodit će se između triju desnih koalicija: one HDSSB-a i HKS-a (2,98%), Domovinske koalicije, okupljene oko HSP AS-a (2,73%) te koalicije Pomak, okupljene oko HSP-a i HČSP-a (2,48%).

Neodlučnih ispitanika koji planiraju glasati je nešto više od 8%, a izlaznost je oko 60%. Valja naglasiti kako statističke pogrješke na ovakvim uzorcima mogu utjecati i na izračun mandata po D’Hondtovoj metodi. (direktno.hr/2×1 komunikacije)

4CroElecto, raspodjela mandata, V. izborna jedinica

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content