Na današnji dan: 17. kolovoz

Fulton uspostavio prvu parobrodsku liniju

Robert Fulton, nakon što je upoznao izumitelja parnog stroja Jamesa Watta u Engleskoj, bacio se na novu znanost, strojarstvo, pokušavajući naći primjenu za tu vrstu pogona na brodovima. Prvi je parobrod sagradio 1803. godine, da bi na današnji dan 1807. godine uspostavio prvu redovitu liniju parobrodom „Clermont” na rijeci Hudson između New Yorka i Albanya. Sagradio je i “Demologos”, prvi ratni brod na parni pogon.

Održana prva veslačka utrka Oxford -Harvard
Rivalstvo između dva britanska najelitnija sveučilišta Oxforda i Cambridgea ima vrlo dugu povijest, a jedno od natjecanja koje je svojom popularnošću obišlo zemaljsku kuglu je utrka osmeraca. No, na današnji dan 1863. godine takav način dokazivanja nadmoći sveučilišta podignut je na internacionalnu razinu, prvom međunarodnom veslačkom utrkom između Oxforda i američkog Harvarda.

Održana prva misija na Veneru
Prva misija na Veneru koja je uspjela poslati podatke s drugog planeta na Zemlju bila je Venera 7, a ujedno je bila i prvi svemirski brod koji se uspješno spustion na drugu planetu. Lansirana je na današnji dan 1970. godine i gotovo četiri mjeseca kasnije ušla je u Venerinu atmosferu i spustila se na površinu. Kapsula je izvadila antenu i slala podatke tijekom 35 minuta.

Rođen David Crockett
1786. godine rođen je David Crockett, američki narodni junak. Popularno zvan Davy, David je bio čovjek iz naroda, ne baš previše obrazovan, a ostao je upamećen po britkom jeziku i narodskom humoru sa granice, koji je kasnije duboko utjecao na razvoj orginalne američke književnosti. Sam je sebe opisivao kao polu konja, polu aligatora – uvijek spremnog na tučnjavu u kojem mu nema ravnog. Njegov lik iskoristili su vigovski novinari, politički protivnici demokrata koji su nakon njegove smrti izdali gomilu Almanaha (Davy Crockett’s Almanac, of Wild Sports in the West, Life in the Backwoods, & Sketches of Texas,) posvećenih njemu u kojima su njegove podvige doveli do fantastičnih razmjera. Pri kraju 19. st., Crockett je pao u zaborav. Legenda o njemu ponovno je oživljena televizijskim filmovima Walta Disneyja iz 1950-ih u kojima Davy nosi slavnu kapu od rakuna. Snimljene su tri televizijske serije; Davy Crockett, indijski borac, Davy Crockett ide u Kongres, i Davy Crockett u Alamu u kojima glumac Fess Parker glumi Crocketta. Serija je išla po jedan sat tjedno, i doživjela veliku pozornost – osobito kod mladih. Serijal je na kraju pretvoren u dugometražni film u ljeto 1955. god. Lik Crocketta oživljavan je u brojnim filmovima o Alamu. U poznatom filmu Alamo iz 1960., Crocketta glumi John Wayne.

Rođen Robert De Niro
1943. godine rođen je Robert De Niro, američki filmski glumac i redatelj. Jedan od najvećih američkih karakternih glumaca, najpoznatiji po dugoj suradnji s redateljem Martinom Scorseseom i ranim radom s redateljem Brianom De Palmom. Najveće uloge ostvario je u filmovima Kum II, Taksist, Razjareni bik, Dobri momci i Casino.

Rođen Sean Penn
1960. godine rođen je Sean Penn, američki filmski glumac i redatelj. Karijeru mu je lansirao film iz 1981. godine, “Taps”, nakon čega je snimio komediju “Pobuna na vojnoj akademiji” u ulozi Jeffa Spicolija (njegova jedina uspješna uloga u komediji), a otada je snimio više od 40 filmova. Nagrađen je Oscarom za glavnu ulogu u filmu Clinta Eastwooda, Mistična rijeka. Osim toga, bio je nominiran za svoje izvedbe u filmovima “Ja sam Sam”, “Biti najbolji” i “Odlazak u smrt”. 1985. godine ostvario je nezaboravnu ulogu u filmu “The Falcon and the Snowman”, kao Andrew Daulton Lee dok je 1991. godine snimio svoj prvi film kao redatelj, The Indian Runner, temeljen na pjesmi Brucea Springsteena, “Highway Patrolman”, s albuma Nebraska. Poslije toga snimio je još dva filma, “Čuvar prijelaza” iz 1995., i “The Pledge” iz 2001. godine. U oba filma u glavnoj je ulozi nastupio Jack Nicholson. Nastupio je i u spotovima Shanie Twain “Dance with the One That Brought You” 1993., i Petera Gabriela, “The Barry Williams Show” 2002.

(www.icv.hr, Foto: Ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content