Na današnji dan: 19. kolovoz

Održan prvi izbor za miss
Jedna od stvari kojom je moderna civilizacija pretjerano okupirana, izbori ljepote, slave upravo današnji dan kao rođendan. Ne zna se tko je bio inicijator, no na današnji dan 1888. godine održan je prvi izbor za Miss, a radilo se o najljepšoj djevojci mjesta Spa u Belgiji, po kojem su kasnija odmorišta i saloni za rekuperaciju dobili ime. Djevojka koja je pobijedila je, ironično, bila tamnije boje kože jer je rođena na Karibima.

Održana prva utrka Indianapolis 500
Muški dio populacije ima dva vrlo jaka razloga da ovaj dan pažljivo zapiše u svoje kalendare. Osim prvog izbora za Miss, na današnji je dan održana i prva utrka famozne Indianapolis 500 serije, daleke 1909. godine, koja je tijekom godina među poštovateljima stekla kultni status.

Pokrenut dječji program televizije ABC
Djeca su na televiziji, prije modernog doba reklamokracije, bila prilično zanemarena. Potomci socijalizma u Hrvata pamte jedino crtić u 7.15, nakon čega je obično bilo vrijeme za spavanje, no mali Amerikanci bili su izloženi tom načinu zabave još prilično davno, preciznije na današnji dan 1950. godine, kada je ABC napravio dječji program.

Rođena Coco Chanel
1983. godine, na današnji dan, rođena je Gabrielle Bonheur “Coco” Chanel – jedna od najslavnijih modnih dizajnera 20. stoljeća, koja je gotovo 60 godina vladala visokom pariškom modom i iz osnova “prekrojila” povijest ženske mode. U dvadeset i petoj godini upoznala je bogatog francuskog playboya i nasljednika osnivača velike tekstilne industrije Ettiena Balsana, a ta je veza označila veliku prekretnicu u njezinu životu. Coco je iskoristila poznanstva u njegovim bogataškim krugovima u kojima su žene poludjele za njezinim ljupkim šeširima koje je sama izrađivala. A on joj je i financijski pomogao da u Parizu otvori svoju trgovinu – početak Chanel carstva. 1912. godine Coco je otvorila svoju vlastitu trgovinu šeširima koju je nazvala “Chanel Modes”. Godine koje su slijedile širile su sve više glas o Coco, a 1920., mademoiselle Coco Chanel postaje vodeća francuska modna dizajnerica koja će proširiti svoj modni biznis u područje visoke mode, proizvodnje parfema, tekstila, nakita i drugih modnih dodataka.

Preminuo Janko Polić Kamov
1910. godine preminuo je Janko Polić Kamov, hrvatski pjesnik. U doba kad većina hrvatskih pjesnika romantično oslikava svoju sredinu, početkom dvadesetog stoljeća javlja se Janko Polić Kamov. Bio je to mladić pun energije i željan razviti dotad prihvaćene oblike pisanja i razotkriti život s one divlje, bizarne i prljave strane, što će Matoš nazvati lirikom lizanja i poezijom pljuckanja. U biti autor danas poznatog romana Isušena kaljuža i drame Mamino srce toliko je odskočio svojim djelom od suvremenika da ga tadašnja sredina nije ni mogla shvatiti. No, Kamovljev nastup na hrvatskoj književnoj pozornici trajao je prekratko. Život mladog pisca ugasio se tek što se brod njegova života otisnuo iz luke dječaštva u more zrelosti. Zbog toga je Kamovljevo djelo brzo zaboravljeno pa stoga sve do nedavno nije uraslo u hrvatsku književnost, već je desetljećima putovalo s njom kao izraslina.

Preminuo Blaise Pascal
1662. godine preminuo je Blaise Pascal, francuski filozof, matematičar i fizičar. Djelom “Pisma provinicijalu”, u kojem napada jezuitsku dvoličnost i pred sud javnosti stavlja njihov moral, utjecao je na ukidanje jezuitskog reda. U nizu svojih djela naglašava kako tek na području osjećaja nestaju granice između sumnje i sigurnosti, koje muče racionalnog čovjeka. Njegov izvanredan matematički talent dolazi do izražaja u njegovoj 16. godini, kada je napisao svoje djelo o čunosječnicama, u kojem je postavio svoje teorem šesterovrhu (Pascalov teorem). Konstruirao je stroj za zbrajanje, otkrio opće pravilo djeljivosti cijelih brojeva. Kao fizičar istraživao je tlak plinova i tekućina. Otkrio je da tlak zraka ovisi o temperaturi i vlazi i time udario temelje meteorologiji.

Preminuo James Watt
1819. godine preminuo je James Watt, škotski izumitelj parnoga stroja. Godine 1765. izumio je parni stroj novog tipa koji je imao kondenzator i uređaj za isisvanje zraka i kondenziranje pare. Godine 1769. patentirao je svoj parni stroj koji je za osiguranje broja okretaja imao centrifugalni regulator, što je zapravo bilo poboljšanje stroja kojeg je izradio Thomas Newcomen. Jedinica snage dobila je, njemu u čast, oznaku watt (vat).

Preminuo Federico Garcia Lorca
1936. godine preminuo je Federico García Lorca, španjolski pjesnik i dramatičar. Prva zbirka pjesama “Dojmovi i krajolici“ koju je izdao 1918. godine, napisana je u tradicionalnom stilu deskriptivnog realizma. Iako je romantično raspjevana, tugaljiva i impresionistička, njegova slijedeća zbirka “Knjiga pjesama” počinje odražavati odlike Lorcine poezije: duboki osjećaj za krajolik i rodnu zemlju, senzibilnost, smisao za glazbu stiha, slikovitost, inventivnost metafora, a glavni motiv je smrt. Nakon toga 1927. godine, slijedi zbirka “Pjesme” koja obuhvaća sve njegove stihove nastale u razdoblju između 1921. i 1924. godine. Njegova najpoznatija zbirka “Ciganski romancero” izlazi 1928., a do 1936. godine izlazi u čak 6 izdanja. Navedena zbirka sadrži 18 romanci o andaluzijskim Ciganima, o njihovim iskonskim strastima, vjerovanjima i slijepom predavanju sudbini. Ona sjedinjuje lirske, dramske i narodne elemente pjesničkog izraza.

(www.icv.hr, Foto: Ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content