Na današnji dan: 22. kolovoz

Proglašenjem Odoakara kraljem označen početak ranog srednjeg vijeka
476. godine Odoakar je proglašen kraljem Italije od strane svojih trupa. Početak vladavine prvog kralja koji dolazi iz jednog od barbarskih naroda obično se uzima i kao kraj klasičnog Rimskog Carstva u zapadnoj Europi te početak ranog Srednjeg vijeka. Jedna zanimljivost vezana uz Odoakara jest i u tome da je on najraniji rimski vladar čije su pečatirane i potpisane dokumente našli arheolozi.

U bitci na Bosworthskom polju poginuo Richard III.
1485. godine u bitci na Bosworthskom polju umire Richard III, posljednji vladar kuće York i zadnji iz dinastije Plantageneta. Kasnije se pokazalo kako je pobjeda u ovoj bitci bila ključna za pobjedu Lancastera u Ratu ruža te početak duge vladavine dinastije Tudora.

Započeo građanski rat u Engleskoj
1642. godine britanski kralj Charles I. naziva engleski parlament izdajicama države, čime počinje građanski rat u Engleskoj. Rat završava pobjedom „Parlamentaraca” te suđenjem i pogubljenjem Charlesa I.

Austrija izvela prvi zračni napad u povijesti
1849. godine Austrija izvodi prvi zračni napad u povijesti koristeći se bespilotnim balonima nakrcanim bombama kako bi bombardirala Veneciju.

Osnovan Crveni križ
1864. godine 12 nacija potpisuje Prvu ženevsku konvenciju, kojom se osniva Crveni križ. Danas je to najbrojnija humanitarna organizacija na svijetu s 97 milijuna volontera diljem svijeta. Misija Crvenog križa je zaštita zdravlja, života i dostojanstva svih ljudi na planetu te sprječavanje patnje, bez obzira na nacionalnost te vjerska, spolna, religijska i politička uvjerenja.
Ukradena Mona Lisa
1911. pomoćni radnik u Louvreu, Vicenzo Peruggia, izlazi iz svog tajnog skrovišta u muzeju i krade vjerojatno najpoznatiju sliku na svijetu, slavnu Mona Lisu. Slika je vraćena u muzej tek nakon dvije godine, kad su trgovci umjetninama kojima je Vicenzo pokušao prodati sliku cijeli slučaj prijavili policiji. Vicenzo, Talijan, branio se time da je samo pokušavao vratiti nacionalno u domovinu, što mu je priskrbilo velike simpatije talijanske javnosti. Zbog toga je dobio i vrlo blagu kaznu te je u zatvoru odležao tek 7 mjeseci.

Počinje bitka za Lenjingrad
1941. počinje bitka za Lenjingrad, čija će opsada trajati 872 dana, čineći je jednom od najdužih i najrazornijih opsada u povijesti ratovanja.

Dogodila se velika zrakoplovna nesreća u Engleskoj
1985. godine dogodila se velika zrakoplovna nesreća iznad Engleske, u kojoj je 55 putnika engleske zrakoplovne tvrtke izgubilo živote. Ova je nesreća potaknula brojne rasprave o sigurnosti putnika u zrakoplovima i nagnala kompanije da u narednim desetljećima tome posvete puno više pažnje.

Rođen Claude Debussy
1862. godine rođen je Claude Debussy, francuski skladatelj. Zajedno s Mauriceom Ravelom, smatra se jednim od najistaknutijih impresionista, iako je osobno odbacivao takav naziv kada se radilo o njegovim djelima. Debussy nije samo jedan od najvažnijih francuskih skladatelja, već je i središnja figura europske glazbe na prijelazu 19. stoljeća. Njegova glazba je značajna zbog njezine osjetilne komponente i zbog toga što se često oblikuje oko jednog ključa. Njegova glazba gotovo je definirala prijelaz između glazbe kasnog-romantizma i modernističke glazbe 20. stoljeća. U francuskim književnim krugovima, to razdoblje je poznato kao simbolizam, strujanje koje je direktno inspiriralo Debussyja kao skladatelja i kao aktivnog člana kulturnog društva.

(www.icv.hr, Foto: Ilustracija)