Na današnji dan: 24. kolovoz

Eruptirao Vezuv i uništio Pompeje i Herkulanum
Na današnji dan početkom naše ere, preciznije 79. godine dogodila se jedna od najstrašnijih prirodnih katastrofa u povijesti, ako gledamo u razmjerima svijeta poznatog u to vrijeme. Vulkan Vezuv iznenada je, usred noći, eruptirao i potpuno pomeo dva grada s lica zemlje, poznatije i veće Pompeje i obližnji Herkulanum. Povijesni dokumenti govore o panici i užasu koji su pretrpjeli nesretni stanovnici, a još bolje razumijevanje katastrofe dobili smo kada su počela iskapanja na lokacijama sprženih gradova u kojima su pronađeni mnogi ostaci cijelih obitelji koje je kipuća lava zalila u krevetima.

Izmišljen čips od krumpira
Manje važni događaji sa stanovišta povijesti, no u popularnoj kulturi čak možda i važniji, događali su se sredinom 19. stoljeća kada je 1853. godine pripremljen prvi čips od krumpira, izmišljotina kuhara Georgea Cruma iz Saratoga Springsa, a svega nekoliko godina kasnije patentiran je i toster za vafle.

Thomas Alva Edison dobio rješenje patentnog ureda za filmsku kameru
No, 1891. godine svijet se nepovratno izmijenio jednim u nizu patenata američkog genija (ili vrlo uspješnog menadžera i plagijatora) Thomasa Alve Edisona, koji je dobio rješenje patentnog ureda za kameru koja bilježi pokretne slike, jednostavnije rečeno filmsku kameru, o utjecaju koje na moderno doba nije potrebno dalje objašnjavati.

Amelia Earhart preletjela Atlantik
Sjajan je poduhvat ostvarila legendarna američka letačica Amelia Earhart, koja je 1932. godine, samo osam godina nakon Lindbergha, postala prva žena koja je uspjela preletjeti Atlantski ocean.

Mihail Gorbačov dragovoljno otišao s vlasti
Kraj socijalizma i pad željezne zavjese također se može pripisati događajima koji na današnji dan slave godišnjicu, jer prošlo je tek 20 godina od dragovoljnog odlaska s vlasti oca perestrojke Mihaila Gorbačova, koji je time širom otvorio vrata Borisu Jeljcinu i reformama koje su nepovratno izmijenile sliku svijeta.

Rođen Jorge Luis Borges
1899. godine rođen je Jorge Luis Borges, argentinski pisac. Uz kratke priče, po kojima je i najpoznatiji, Borges je također pisao poeziju, eseje, nekoliko scenarija, i mnogo književne kritike, predgovore, podgovore, uređivao je brojne antologije te je prevodio s engleskog, francuskog i njemačkog na španjolski. Njegovo sljepilo (koje se pojavilo u odrasloj dobi, baš kao i kod njegova oca) snažno je utjecalo na njegov kasniji rad.
Borges je živio kroz veći dio dvadesetog stoljeća, pa je na njega najviše utjecao modernistički stil pisanja, a posebno simbolizam. Kao Vladimir Nabokov i nešto stariji James Joyce, kombinirao je interese za svoju rodnu zemlju sa širim interesima. S njima je također dijelio višejezičnost i razigranost jezika, no dok su Nabokov i Joyce, kako su postajali stariji, išli prema sve većim i kompleksnijim djelima, Borges ostaje minijaturist. Stil kasnijih Borgesovih djela je više naturalistički i transparentan nego u njegovim ranijim djelima. Mnoge se od njegovih napoznatijih priča bave prirodom vremena, beskrajem, zrcalima (prema kojima velik broj njegovih priča izražava gotovo strah), labirintima, stvarnošću, identitetom. Naglasak velikog broja priča je na fantastičnoj radnji, kao što je knjižnica koja sadrži sve moguće varijacije teksta u knjigama sa 410 stranica (»Babilonska knjižnica«), mjesto na kojemu se sijeku svi pravci u svemiru (»Aleph«) i godina u kojoj vrijeme miruje, a dana je čovjeku prije nego što će na njega zapucati streljački vod (»Tajno čudo«). Miješao je stvarne činjenice s fikcijom. U nekoliko su navrata, pogotovo na početku karijere, ta miješanja ponekad prelazila granicu i ulazila u sferu prijevare i literarne krivotvorine.
Rođen Chad Michael Murray
1981. godine rođen je Chad Michael Murray, američki filmski glumac. Chad Michael Murray započeo je svoju karijeru 2000. godine u serijama Gilmorice, Diagnosis Murder i Undressed i u njima se pojavljivao u epizodnim ulogama, s čime je nastavio i u 2001. godini kada se pojavio u popularnoj teen-seriji Dawson’s Creek te u seriji Magiddo:The Omega Code 2. No, 2001. su došle i dvije uloge na velikom platnu u filmovima Murphy’s Dozen i Aftermath. Godina 2003. je za njega bila uspješna: prvo se pojavio u epizodnoj ulozi u seriji CSI, u filmovima Šašavi petak s Lindsay Lohan i The Lone Ranger, a zatim je došla uloga koja ga je proslavila, ona u seriji One Tree Hill. Godine 2004. je glumio u filmu Pepeljugina priča s Hilary Duff, a 2005. u filmu Kuća voštanih figura u kojem je glumila i slavna Paris Hilton. Godine 2006. je glumio u filmu Home of the Brave. Na veliko razočaranje fanova serije, ali i samih glumaca, odmah na početku sedme sezone Chad Michael Murray i kolegica Hilarie Burton odlaze iz gradića Tree Hill. Iako za ta dva lika, Peyton i Lucasa, producenti očito više nisu našli mjesta u scenariju, Chad se u jednoj epizodi okušao i iza kamera.

(www.icv.hr, Foto: Ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content