Na današnji dan: 27. kolovoza

Donešena Deklaracija o pravima čovjeka i građana
Francuska revolucija počela je u krvi, kotrljale su se glave, revolucija je jela svoju djecu, no pad Bastille je svejedno jedno od općih mjesta u povijesti čovječanstva. Na današnji dan iste godine narodna skupština novoproglašene Francuske Republike donijela je temeljni dokument na kojem se zasniva većina modernih demokracija, Deklaraciju o pravima čovjeka i građana.

Izašao prvi roman o Tarzanu
Današnji klinci teško da znaju bilo što dalje od računala, interneta i televizije. Časne iznimke vjerojatno su barem jednom u životu čule za Tarzana, preteču superjunaka, čovjeka-majmuna iz afričke džungle kojeg su odgojile gorile. Upravo na današnji dan izašao je prvi nastavak sage koja je postala obvezno štivo svakog mladog avanturista.

Rođen Georg Wilhelm Friedrich Hegel
1770. godine rođen je Georg Wilhelm Friedrich Hegel, njemački filozof. Hegel je utjecao na pisce široko različitih položaja uključujući njegove poklonike (Bauer, Marx, Bradley, Sartre, Küng) i njegove kritičare (Schelling, Kierkegaard, Schopenhauer, Nietzsche, Heidegger). Hegel je raspravljao, možda čak i prvi, o odnosu između prirode i slobode, imanencije i transcedencije i ujedinjavanju tih dualnosti bez eliminiranja obaju pola ili reduciranja jednog na drugog. Njegovi utjecajni koncepti su spekulativna logika ili “dijalektika”, “apsolutni idealizam”, “dijalektika Gospodara/Roba”, “etički život” te važnost povijesti.

Prvi put poletio njemački mlazni zrakoplov Heinkel He 178
Na današnji dan 1939. godine poletio je prvi učinkoviti mlazni zrakoplov u povijesti – Heinkel He 178. Let je obavljen u Njemačkoj, koja je u to vrijeme bila u vlasti Adolfa Hitlera. Dapače, let se dogodio samo pet dana uoči njemačkog napada na Poljsku, kojim je započeo Drugi svjetski rat. Taj revolucionarni zrakoplov proizvela je tvrtka Heinkel na čelu s direktorom Ernstom Heinkelom, koji je mnogo držao do naprednih tehnologija u zrakoplovstvu. Na prvom letu Heinkelom He 178 pilotirao je Erich Warsitz, ugledan testni pilot. Napravio je dva kruga i zatim navodno savršeno sletio. Unatoč tom uspjehu, zanimljivo je da njemačke vlasti nisu podržale projekt. Razlog je vjerojatno bio upravo u tome što se približavao rat pa je pažnja usmjerena s eksperimentalnih projekata na one koji su mogli što prije ući u masovnu proizvodnju. Tako je Ernst Heinkel, po svemu sudeći, na svoju ruku financirao te projekte, bez bitne potpore njemačkog Ministarstva avijacije. Gotovo u isto doba poletio je i Heinkelov prvi raketni zrakoplov, kojim je također pilotirao Erich Warsitz.

Počeo i završio najkraći rat u svjetskoj povijesti
Na današnji dan 1896. godine počeo je i završio najkraći rat u čitavoj zabilježenoj ljudskoj povijesti. Trajao je samo oko 38 minuta i stoga se nalazi u Guinnessovoj knjizi rekorda. Taj rat ima službeno ime Anglo-zanzibarski rat jer se vodio između Velike Britanije i Sultanata Zanzibar. Zanzibar je otočje uz istočnu afričku obalu u Indijskom oceanu. Zanimljivo je da je nekad ista arapska sultanska dinastija vladala Zanzibarom i Omanom na Arapskom poluotoku (danas Sultanat Oman). Kasnije su se dva sultanova sina podijelila, pa je jedan dobio Oam, a drugi Zanzibar. Na Zanzibaru je rođen i poznati pjevač Freddie Mercury (pravim imenom Farrokh Bulsara). Rat je počeo nakon što je umro vladajući zanzibarski sultan, a na njegovo je mjesto zasjeo njegov rođak Khalid bin Barghash, koji nije bio po volji Britanaca. Naime, britanski kolonijalni imperij imao je pravo na tzv. protektorat nad Zanzibarom, tj. utjecao je na vlast lokalnih vladara. Britanci su željeli da sultanom postane drugi kandidat, a ne navedeni Khalid. Stoga su Khalidu dali ultimatum da napusti sultansku palaču do 9:00 ujutro na današnji dan 1896. godine. Kad je ultimatum istekao, britanski zapovjednik flote admiral Harry Rawson naredio je u 9:02 paljbu s brodova na palaču. Pogođen je sultanov harem i došlo je do požara. Khalid je pobjegao, a rat je završio službeno u 9:40, kad su Britanci prestali s paljbom i kad je palača bila efektivno zauzeta. Britanci su za novog sultana postavili svog kandidata Hamouda bin Muhameda. Sultani su Zanzibarom vladali sve do 1964. godine, a kasnije je Zanzibar uključen u novu državu pod imenom Tanzanija (što je zapravo kratica za TANganjika i ZANzibar).

Irci bombom raznijeli posljednjeg potkralja Indijskog Carstva
Mountbatten je slavno prezime koje nose članovi britanske kraljevske obitelji. Naime, to je službeno prezime princa Filipa, vojvoda od Edinburgha (supruga kraljice Elizabete II). Stoga kraljičini potomci nose prezime Mountbatten-Windsor. Jedino grana obitelji koja je prva po redu za naslijeđivanje prijestolja nosi samo prezime Windsor. Zanimljivo je da prezime Mountbatten zapravo dolazi od njemačkog Battenberg (planina Batten). Kad je tijekom Prvog svjetskog rata došlo do neprijateljstva između Britanaca i Nijemaca, prezime Battenberg promijenjeno je u Mountbatten, što je zapravo svojevrsni prijevod s njemačkog. Admiral princ lord Mountbatten, koji je ubijen na današnji dan, bio je ujak spomenutog princa Filipa, supruga današnje kraljice (brat Filipove majke). Tijekom života admiral Mountbatten vršio je brojne funkcije. Bio je načelnik glavnog stožera Britanske vojske, načelnik vojnog vijeća NATO-a, načelnik stožera Britanske mornarice i posljednji britanski potkralj Indije (Viceroy of India). Nosio je mornarički čin admirala flote (Admiral of the Fleet), što je najviši čin uopće u Britanskoj kraljevskoj mornarici. Lord Mountbatten na neki je način bio mentor princu Charlesu, dok je ovaj bio mladić. Na današnji dan lord Mountbatten bio je na odmoru u Irskoj. Išao je na ribarenje s 10 metarskim brodom imena Shadow V, unatoč upozorenjima da je to područje opasno zbog irskih pobunjenika. Članovi organizacije IRA podmetnuli su dan ranije na lordov brod bombu s 23 kg eksploziva. Kad je lord zaplovio, detonirali su bombu pomoću radio odašiljača. Od eksplozije nije poginuo samo lord Mountbatten, nego i njegov 14-godišnji unuk, te još dvoje ljudi. IRA je preuzela odgovornost za napad, objavivši da je to “smaknuće” jedan od načina da se Englezima svrati pozornost na njihovu kontinuiranu okupaciju Irske.

Rođena Cesária Évora
1941. godine rođena je Cesária Évora, zelenoortska pjevačica. Rođena je u lučkom gradu Mindelu na zelenortskom otoku São Vicente. Poznata je kao bosonoga diva zato što se obično pojavljuje na pozornici bosonoga u znak potpore beskućnicima i siromasima u svojoj zemlji. Njezin Zelenortski blues često govori o dugotrajnoj izolaciji njezine zemlje i trgovini robljem, također je česta tema i emigracija (čak dvije trećine Zelenorćana žive vani).
Glazba je obično tužna i popraćena zvucima gitare, cavaquinha, violine i klarineta. 2004. godine osvojila je nagradu Grammy za najbolji World Music album.

(www.icv.hr, Foto: Ilustracija )

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content