Na današnji dan: 29. kolovoza

Sovjetski savez testirao svoju prvu atomsku
Na današnji dan 1949. godine Sovjetski savez je testirao svoju prvu atomsku bombu. Test je izvršen na prostoru Semipalatinsk u Kazahstanu. Kodno ime bombe bilo je “prva munja” (ruski “Pervaya molniya”). Bomba je imala razornu moć od 22 kilotona i uvelike je dizajnirana na konceptu američke bombe “Fat man” koja je bačena na Nagasaki.

Rođen Michael Jackson
Na današnji dan 1958. godine rođen je u gradu Garyju u Indiani (nedaleko od Chicaga) Michael Jackson, kao osmo od desetero djece svojih roditelja. Otac Joseph “Joe” Jackson i majka Katherine Esther bili su oboje afroamerikanci porijeklom s američkog juga. Premda su živjeli u skromnim uvjetima, odgojili su devetero djece (deseto djete umrlo je ubrzo po porodu). Cijela brojna obitelj živjela je u nevelikoj kući sa samo dvije spavaće sobe, na adresi 2300 Jackson Street u Garyju. Otac se isprva bavio boksom, no nakon trećeg djetea, da prehrani obitelj, morao je prihvatiti posao u čeličani, pa čak i raditi prekovremeno. Zbog siromaštva su odjeću nabavljali kod Vojske spasa (Salvation Army – kršćanska denominacija posvećena humanitarnom radu). Zanimljivo je da je svih devetero djece postalo poznatim glazbenicima. Osam od devet njih posjeduje zlatnu ploču (svi osim La Toye Jackson). Zanimljivo je i da je Michael jedini član obitelji koji je do sada preminuo (ne računamo li ono novorođenče umrlo nakon poroda). Po redu starosti Michaelova braća imaju imena: Jackie, Tito, Jermaine, Marlon i Randy. Tri sestre su Rebbie, La Toya i Janet (koja je ujedno i najmlađa od svih). Poznatu grupu “Jackson 5” činilo je petero najstarije braće (Jackie, Tito, Jermaine, Marlon i Michael). Zanimljivo je da je Michaelova majka kad je njemu bilo oko 7 godina postala Jehovim svjedokom i u toj su je vjeri navodno slijedila sva djeca, pa čak i suprug, makar on nije službeno nikada prešao na tu religiju.

Bosanski ban Kulin dao Dubrovačkoj Republici trgovačke povlastice
Ugovorom od 29. kolovoza 1189. godine Bosanski ban Kulin dopustio je Dubrovčanima slobodno trgovanje po Bosni i to je ujedno i najstarija sačuvana isprava pisana narodnim jezikom s primjesom crkvenoslavenskog hrvatske recenzije.

Novi Vinodolski napadnut od strane Mlečana
1615. godine grad Novi Vinodolski stradao je kada je posada grada Novoga išla u pomoć Uskocima za što su saznali Mlečani te napali slabo čuvan grad. Toga su dana Mlečani barbarski pobili starce, žene i djecu sve za slavu Venecije.

Rođena Ingrid Bergman
1915. godine rođena je Ingrid Bergman, švedska filmska i kazališna glumica, trostruka dobitnica Oscara. Sa 17 godina se prijavila u Kraljevsko dramsko kazalište u Stockholmu, gdje je i primljena. Tijekom prvog ljetnog raspusta, angažirao ju je švedski filmski studio, te je napustila kraljevsko kazalište nakon samo godinu dana kako bi se mogla posvetiti filmu.Američki filmski institut proglasio ju je četvrtom najvećom ženskom glumačkom zvijezdom u povijesti.

Preminuo Ivan Lacković Croata
2004. godine preminuo je Ivan Lacković Croata, istaknuti hrvatski likovni umjetnik. Bio je samouk slikar, a svoje prve slike naslikao je 1944. godine vodenim bojama te u njima prirodno izlažio doživljaje prirode i života na selu. U Zagrebu 1962. godine upoznaje Krstu Hegedušića i povremeno radi u njegovoj majstorskoj radionici. U to vrijeme počinje i izlagati, a 1968. godine postaje slobodni umjetnik čija djela javnost upoznaje na brojnim izložbama u Hrvatskoj i svijetu. Postaje članom Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) te izlaže po cijeloj tadašnjoj Jugoslaviji, najviše u Hrvatskoj, te u mnogim zemljama Europe, Azije, Afrike, Amerike i Australije, na skupnim i samostalnim izložbama. Ivan Lacković Croata slikao je uljem na staklu, tradicionalnom tehnikom hrvatskih naivnih umjetnika sjevernih krajeva. Najčešće je crtao pejzaže, figuralne kompozicije, cvijeće i mrtve prirode.

Napisana Povelja bosanskog bana Kulina
1189. godine napisana je Povelja bosanskog bana Kulina, koja predstavlja najstariji očuvani bosanski državni dokument i najstariji državni dokument kod svoh južnoslavenskih naroda i država. Pisana je na starobosanskom jeziku, bosanskim pismom – bosančicom. Povelja Kulina bana očuvana je u 3 primjerka u Dubrovniku. Dva primjerka se tamo nalaze i danas, a treći primjerak, ukraden u 19. stoljeću, danas se nalazi u posjedu Ruske akademije nauka i umjetnosti u Sankt Petersburgu u Rusiji. Mnogi smatraju da je to original među poznatim primjercima. BiH je uputila zahtjev za njeno vraćanje, ali ga je Rusija odbila jer smatra da Povelja Kulina bana, kao drugi dokument Slavena po starosti, jednako pripada i njihovoj historiji.

Uragan Katrina poharao New Orleans
Katrina je ime za uragan koji je krajem kolovoza 2005. pogodio južnu obalu Sjedinjenih Američkih Država. Nastao je 24. kolovoza 2005. kraj Bahama, a prvi udar na kopno dogodio se kraj Miamija (Florida) kad je jačina uragana bila kategorije 1 na Safir-Simpsonovoj skali za uragane. Tamo je uzrokovao veće poplave i 11 poginulih. Svoj put uragan je nastavio u Meksičkom zaljevu gdje je dobio na snazi. Dana 29. kolovoza Katrina nalijeće na američke države Louisianu i Mississippi s jačinom kategorije 4 (vjetrovi brzine 250 km/h). Uzrokovane su velike štete na priobalnim područjima, a 80% grada New Orleansa potopljeno je. Uragan je također izazvao žrtve i štete u američkim državama Alabami, Tennesseeju, Georgiji i Kentuckyju. Ukupno je poginulo više od 1.800 ljudi (službene brojke su 1.836 poginulih i 705 nestalih)

Ubijen posljednji kralj Inka, Atahualp
1533. godine Španci ubili posljednjeg kralj Inka, Atahualpa. Njegova smrt označila je kraj 300 godina stare civilizacije Inka. Visoko u Andima u Peruu, Inke su se bavili pretežno zemljoradnjom. Kultura im je bila na stepenu bakarno-bronzanog doba. Religija se sastojala u obožavanju Sunca, a kalendar je bio urađen na bazi sunčane godine. Ostavili su za sobom mnoge umjetničke spomenike, gradili su utvrđenja, palate i hramove, a najveće majstorstvo pokazali su u izradi vaza od pečene zemlje (koje su često imale ljudski oblik i bile kolorisane vrlo živim bojama) i u izradi tkanina i sitnijih predmeta u zlatu.

(www.icv.hr, Foto: Ilustracija )

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content