Na današnji dan: 30. kolovoza

Poginulo 153 ljudi u najvećoj željezničkoj nesreći u povijesti Hrvatske
Na današnji dan 1974. dogodila se strašna željeznička nesreća u Zagrebu. U 22 sata i 40 minuta vlak Atena-Dortmund uletio je brzinom od 103 km/h u splet tračnica i skretnica na zagrebačkom Glavnom kolodvoru i sa svih devet vagona iskočio iz tračnica. Vlak se prevrnuo, a poginulo je 153 putnika dok ih je 90 ranjeno. Istaga je pokazala da je vlak vozio neprimjerenom brzinom te je prekasno počeo kočiti. Strojovođa je osuđen na 15 godina zatvora, a njegov pomoćnik na osam. Obojica su u trenutku nesreće bili iscrpljeni, jer su vlakom upravljali ukupno preko 50 sati.

Dogodila se Kornatska tragedija
Kornatska tragedija dogodila se 30. kolovoza 2007. godine kada je skupina vatrogasaca postala žrtvom požara na otoku Velikom Kornatu. Od ukupno 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, 12 ih je poginulo na licu mjesta ili preminulo u bolnicama, a jedini je preživio 23-godišnji Frane Lučić iz Tisnog. Događaj je jedna od najvećih mirnodopskih nesreća koja je pogodila Hrvatsku.

Stefka Kostadinova preskočila 2,09 metara
Jedan od najdugovječnijih sportskih rekorda svih vremena postavila je na današnji dan 1987. bugarska atletičarka Stefka Kostadinova na Svjetskom prvenstvu u Rimu. Kostadinova je u ženskom skoku u vis preskočila 2,09 metara, a rušenju rekorda se najviše približila naša Blanka Vlašić (Blanka drži drugi rezultat svih vremena s preskočenih 2,08 metara). Bugarska atletičarka, aktualna predsjednica Bugarskog olimpijskog odbora, ukupno je postavila sedam svjetskih rekorda, dok je preko dva metra skakala više od stotinu puta što niti jednoj atletičarki poslije nje nije uspjelo.

Honolulu službeno postao gradom
Na današnji dan 1850. Honolulu je službeno postao grad na Havajima, a 1945. je Hong Kong odvojen od Japana i vraćen Britancima. Njemački feldmaršal i političar, Paul von Hindenburg, koji se u Prvom svjetskom ratu istaknuo s nekoliko pobjeda, stupio je 1916. na dužnost zapovjednika vrhovnog stožera operativne vojske. Na tom je položaju ostao sve do potpisivanja Versailleskog ugovora

U šestodenvnu misiju krenuo osmi po redu Challenger
Datum je važan i za istaživanje svemira – 1938. godine je na šestodnevnu misiju krenuo osmi po redu Challenger, dok je godinu dana kasnije u svemir lansiran 12. Discovery.

Rođen Ernst Rutherford
1871. godine rođen je Ernest Rutherford, britanski fizičar. Bio je profesor na fakultetu u Montrealu; pročelnik odjela za fiziku Sveučilišta u Manchesteru, a od 1919. godine direktor Cavendisheva laboratorija u Cambridgeu. Nobelovu nagradu za kemiju dobio je 1908. godine Isprva se bavio proučavanjem radioaktivnih raspada. Prvi je uočio da se zračenje radija sastoji od dviju vrsta zraka, koje je nazvao alfa-zrake (α čestica) i beta-zrake (β čestica) te gama-zračenje (γ čestica). Zajedno sa Frederickom Soddyem uveo je pojam vremena poluraspada i formulirao zakone radioaktivnog raspada. Proučavanjem raspršivanja alfa-čestica na atomima Rutherford je došao do zaključka da atom čija je veličina 10-8 cm nije kompaktan djelić materije, nego složen od pozitivne jezgre (veličine 10-12 cm) i elektrona koji kruže oko nje. Rutherford je prvi upotrijebio riječ proton za pozitivno naelektriziranu česticu u jezgri atoma. Od njega potječe i formula (nazvana njegovim imenom) za raspršivanje alfa-čestica na atomima. Godine 1919. Rutherford je, bombardirajući dušik alfa-česticama izveo prvu pretvorbu (transmutaciju) jednog elementa u drugi. Pri procesu je nastao kisik, tako je izvršena prva nuklearna reakcija.

Rođena Cameron Diaz
1972. godine rođena je Cameron Diaz, američka filmska glumica. Iako bez glumačkog iskustva, 1994. godine debitira na filmu glavnom ženskom ulogom uz Jima Carreyja u komediji “Maska”. Nakon nekoliko uloga u nezavisnim i niskobudžetnim filmovima popularnost joj raste 1998. godine kada igra glavnu ulogu u romantičnoj komediji “Svi su ludi za Mary”. Dvije godine kasnije igra glavnu ulogu u “Charliejevim anđelima”, a 2001. godine nastupa uz Toma Cruisea u filmu “Nebo boje vanilije”, te daje glas princezi Fioni u popularnom animiranom filmu Shrek.
Danas je jedna od najbolje plaćenih glumica u Hollywoodu, a dobivši 20 milijuna dolara za nastavak Charliejevih anđela postala je tek druga glumica, nakon Julije Roberts, s tolikom zaradom u jednom filmu.
Potpisan sporazum kojim je okončan Prvi čečenski rat
1996. godine u dagestanskom gradu Kasavurt potpisan je sporazum kojim je okončan Prvi čečenski rat (rat između Rusije i Čečenije 1994.-1996.). Potpisali su ga A. Lebedev i A. Maskhadov uz prisustvo Organizacije za europsku bezbjednost i suradnju. Ukupan broj žrtava rata procjenjuje se na 60.000 do 100.000, a ranjenih na oko 24.000 ljudi.

Preminuo Nagib Mahfuz
2006. godine preminuo je Nagib Mahfuz, najpoznatiji egipatski pisac i intelektualac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1988. godine, kao prvi pisac na arapskom jeziku kome je dodijeljeno to priznanje. Napisao je oko pedesetak romana od kojih je najpoznatije remek djelo ”Kairska trilogija”, u kojoj govori o razvoju Egipta kroz priču o tri generacije jedne porodice srednje klase. Godine 1959. objavljuje „Children of Gebelawi“, koji zbog bogohulnosti biva zabranjen u Egiptu. Upravo se ova knjiga smatra razlogom atentata na Mahfuza 1994. godine, nakon koje je pod stalnom pratnjom tjelesnih čuvara.

(www.icv.hr, Foto: Ilustracija )

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content